Președintele Klaus Iohannis condamnă alături de ceilalți membri ai Consiliului European anexarea ilegală de către Rusia a 4 regiuni ucrainene. "România nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale"
30 Septembrie 2022, 16:12 (actualizat 30 Septembrie 2022, 16:29)
(actualizat 30 Septembrie 2022, 16:29) | Știrile TVR

Șeful statului a semnat împreună cu membrii Consiliului European o declarație comună prin care cu toții resping ferm și condamnă fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. "Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei", subliniază președintele României, Klaus Iohannis.

"Cerem tuturor Statelor și organizațiilor internaționale să respingă această anexare ilegală", se arată în declarația comună a liderilor europeni.

"Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social și financiar Ucrainei", a subliniat președintele României, Klaus Iohannis.

VEZI și Putin proclamă oficial anexarea a patru provincii ucrainene: Alegerea oamenilor a fost auzită, Rusia nu-i va trăda. Îi cerem Kievului să oprească focul

"Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată 'referendumurile' ilegale pe care Rusia le-a înscenat ca pretext pentru această încălcare repetată a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, nu vom recunoaște niciodată rezultatele falsificate și ilegale. Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală. Aceste decizii sunt nule, vide de conținut și nu pot produce niciun efect juridic. Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk sunt Ucraina. Facem apel la toate statele și organizațiile internaționale să respingă fără echivoc această anexare ilegală", arată liderii europeni.