Președintele Klaus Iohannis participă la cea de-a 77-a Sesiune a Adunării Generale a ONU, la New York
20 Septembrie 2022, 10:02 (actualizat 20 Septembrie 2022, 12:19)
(actualizat 20 Septembrie 2022, 12:19) | Știrile TVR

Preşedintele Klaus Iohannis va conduce delegaţia României care participă, azi și mâine, la New York, la cea de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Prima întâlnire cu prezență fizică a șefilor de state după doi ani de restricții din cauza pandemiei de Covid. Președintele României va susține un discurs la această reuniune și va avea întâlniri bilaterale. Care sunt temele de pe agenda șefilor de stat reuniți la New York ne spune trimisul special al TVR în Statele Unite, Ramona Avramescu.

ACTUALIZARE Este prima reuniune a Adunării Generale a ONU care se desfășoară normal în acest format, după doi ani de pandemie, a transmis Ramona Avramescu, de la New York, pentru TVR Info. 140 de șefi de stat sunt așteptați la New York. Chia și anul acesta programul a fost decalat cu o zi, inițial tradiționalul discurs prin care președintele Statelor Unite anunță prioritățile ONU și direcțiile fundamentale ale politicii externe americane trebuia să aibă loc ieri, însă funeraliile Reginei Elisabeta au decalat programul.

Joe Biden se va adresa Adunării Generale mâine, iar președintele Klaus Iohannis, care a ajuns la New York, susține intervenția națională în plenul Adunării Generale în această seară, aproape de miezul nopții (ora României).

Una dintre temele centrale de pe agenda Adunării Generale este războiul din Ucraina și consecințele sale, nu doar în planul securității, ci și al securității alimentare - a doua temă fundamentală de pe agenda Adunării Generale. Războiul a afectat exportul de cereale din Ucraina către multe zone ale lumii, iar un raport al Băncii Mondiale estimează că în jur de 40 de milioane de oameni din întreaga lume vor fi în sărăcie extremă din cauza războiului din Ucraina. Statele Unite găzduiesc azi un summit pe tema securității alimentare, la care participă și președintele Klaus Iohannis.

În intervenția sa, din datele pe care le avem, șeful statului va vorbi despre eforturile susținute pe care România le face pentru a facilita tranzitul de cereale din Ucraina către alte țări.

-----------------------------------------------------------------------------------

Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass.

Apoi va participa la Summitul Global Food Security, găzduit de Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

În jurul orei 22.45 (ora României), șeful statului va susține o intervenție națională, în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Intervenția va fi transmisă în direct pe site-ul Administrației Prezidențiale.

După intervenția națională sunt așteptate declarații ale președintelui.