Klaus Iohannis: Strategia de vaccinare va fi făcută publică săptămâna viitoare, iar coordonatorul campaniei va fi medicul Valeriu Gheorghiță. Vaccinarea se va face etapizat

17 noiembrie 2020, 11:02

Strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus va fi făcută publică săptămâna viitoare, iar coordonatorul campaniei de vaccinare va fi Valeriu Gheorghiță, medic primar la Spitalul Militar Central, a anunțat marți seara președintele Klaus Iohannis.

„După elaboarea strategiei de vaccinare, care va fi făcută publică săptămâna viitoria, autoritățile au început organizarea propriu-zisă pentru implementarea campaniei. A fost desemnat coordonator al campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță, medic primar la Spitalul Militar Central”, a spus Iohannis.

Vaccinarea se va face etapizat și va începe cu grupele de populație stabilite pe criterii epidemiologice, respectiv personal medical, cei aflați în grupele de risc, dar și lucrători din educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente, a anunțat șeful statului.

Președintele a mai spus că au fost stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării, care țin cont de condițiile specifice de stocare și transport, dar și de echipele de vaccinare sau locațiile unde se va desfășura.

Șeful statului a cerut autorităților să comunice „clar și transparent” măsurile atât personalului medical, cât și populației în ansamblu, pentru evitarea știrilor false.

„Cât timp dovezile științifice susțin eficacitatea vaccinurilor și le indică principalul factor care poate pune capăt pandemiei, trebuie să ne unim eforturile”, a afirmat Iohannis.

„România va depăși această criză sanitară, sunt optimist pentru că deja începem să vedem efectele măsurilor luate. Pentru a fi siguri de rezultate, trebuie să menținem cursul actual. Sunt sigur că în 2 săptămâni vom vedea rezultate și mai bune”, a adăugat președintele.

Principalele puncte din declarația președintelui Klaus Iohannis:

  • Am avut astăzi cea de-a treia ședință cu autoritățile și experții în domeniu pentru pregătirea campaniei de vaccinare anti-COVID-19, în condițiile în care, la nivel european, avem motive de optimism și se fac progrese evidente privind apariția noilor vaccinuri.
  • România, ca parte a acordurilor europene, trebuie să fie pregătită pentru a gestiona corespunzător această campanie și de aceea am convocat la Palatul Cotroceni o nouă întâlnire de lucru pe acest subiect.
  • După elaborarea strategiei de vaccinare anti-COVID-19, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autoritățile au început organizarea propriu-zisă în vederea implementării eficiente a acestei strategii.
  • În ședința de astăzi, a fost numit și un coordonator al campaniei de vaccinare la nivel național, în persoana domnului Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecțioase la Spitalul Militar Central.
  • Vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii epidemiologice și medicale.
  • Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente.
  • Au fost deja stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării, măsuri care țin cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare produs în parte, dar și de aspecte speciale, precum echipele de vaccinare, locațiile unde se va desfășura procesul, precum și programarea populației.
  • Am solicitat experților și autorităților să comunice clar și transparent aceste măsuri.
  • Cred că este deosebit de important să combatem dezinformarea și fake news-urile care sădesc neîncredere și au un efect manipulatoriu profund nociv.
  • Atâta timp cât dovezile științifice susțin siguranța și eficacitatea vaccinurilor, a căror apariție este oricum direct condiționată de avizul organismelor științifice de profil, și le indică drept principalul factor care poate pune capăt pandemiei, trebuie să ne unim eforturile pentru a implementa o campanie de vaccinare eficientă, care să ne permită reîntoarcerea cât mai rapidă la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții.
  • România va depăși această criză sanitară și sunt optimist pentru că deja începem să vedem efectele măsurilor luate.
  • Pentru a fi siguri de rezultate, trebuie să menținem cursul actual, să respectăm regulile, și sunt sigur că vom vedea în două săptămâni rezultate și mai bune.
  • Țin să fac câteva precizări cu privire la tragedia de la Piatra Neamț, care a îndurerat România.
  • Sunt alături de familiile îndoliate și le urez, încă o dată, multă sănătate celor care au suferit în acest incendiu.
  • Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat imediat și vreau să transmit respectul meu și aprecierea pentru tânărul medic Cătălin Denciu, care și-a pus în pericol propria viața pentru a salva alte vieți.
  • Sistemul sanitar din România trebuie regândit din temelii.
  • Subfinanțarea și proasta cheltuire a banului public în spitale, lipsa de modernizare, corupția endemică, pe care nu trebuie să ne ferim să o indicăm public, incompetența și neimplicarea, toate acestea au măcinat sistemul nostru medical și i-au făcut pe mulți tineri absolvenți și buni profesioniști să plece în străinătate.
  • Din martie, acest sistem, și așa împovărat, a avut de dus și bătălia cu noul coronavirus.
  • Este meritul medicilor noștri că, prin eforturi uriașe, salvează vieți și vindecă pacienți, în ciuda tuturor dificultăților pe care le întâmpină.
  • Doar reforme autentice, făcute cu o majoritate care lucrează pentru români, pot schimba cu adevărat toate aceste defecte structurale.
  • Ne lovim însă permanent de același obstacol: opoziția la schimbarea în bine.
  • Mereu aceiași politicieni cu apucături învechite, care au lăsat România în colaps, secătuită de resurse, iar acum strigă fără rușine de pe margine.
  • Nu voi comenta ancheta în curs de la Piatra Neamț, pentru că autoritățile competente vor anunța rezultatul acesteia, atunci când o vor finaliza.
  • Dar să nu ne limităm la a-i identifica doar pe cei care au greșit tehnic, punctual, pentru că problema este mai gravă de atât.
  • Există și un vinovat moral, cel care a blocat guvernul lună de lună în Parlament și a cerut oamenilor să nu respecte regulile în plină pandemie, cu efecte dramatice asupra sănătății cetățenilor noștri.
  • În același spirit al blocării eforturilor de stopare a pandemiei, autoritățile locale pesediste – este un adevăr pe care trebuie să îl spunem – au aplicat după ureche măsurile de la centru, în spirit electoral.
  • La Piatra Neamț, baronii roșii au schimbat directorii de spital de capul lor, refuzând să colaboreze cu DSP sau cu specialiștii Ministerului Sănătății.
  • Autoritățile locale pesediste pun permanent piedici deciziilor guvernamentale, nu alocă resurse suficiente, nu aplică standarde ridicate și preferă improvizații care, în cele din urmă, în mod tragic, fac victime.
  • Această situație nu poate continua așa.
  • România are nevoie de reforme profunde, care sunt posibile doar cu sprijinul unei largi majorități parlamentare.
  • Mâine voi organiza o întâlnire la Palatul Cotroceni cu experții în domeniu pe tema echipamentelor din spitale, mai specific a celor din secțiile de Terapie Intensivă, cu referire la sistemele de gaze medicinale și rețeaua electrică.
  • În condițiile suprasolicitării din secțiile de terapie intensivă provocate de pandemie și ale creșterii numărului de pacienți în stare gravă, rețelele de suport pot fi depășite, ceea ce creează riscul major al unor tragedii de genul celei de la Piatra Neamț.
  • Am solicitat autorităților o analiză a situației reale a contractelor de service și mentenanță pentru echipamentele și aparatura medicală din dotarea spitalelor publice.
  • În condițiile finanțării deficitare, spitalele dau întotdeauna prioritate altor cheltuieli, astfel că fondurile pentru service și mentenanță sunt mereu insuficiente.
  • Trebuie să găsim soluții urgente pentru rezolvarea acestor probleme, care au fost neglijate ani la rând.
  • O altă soluție, pe termen lung, pentru a preîntâmpina situații precum cea de la Piatra Neamț, este preluarea coordonării actului medical înapoi la Ministerul Sănătății.
  • Vom putea face asta odată cu adoptarea unui pachet de legi ale sănătății, la care lucrează deja specialiștii din Minister, și care poate fi promovat de o nouă majoritate parlamentară, aflată cu adevărat în slujba românilor.

Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor

–  Despre rata infectărilor – dacă am ajuns pe un platou: Avem ceva motive de optimism, nu mai avem creșteri mai mari de l o zi la alta, ne-am așezat in zona unui platou, dar nu e suficient. Avem un prim rezultat al măsurilor luate, dar e nevoie de mult mai mult. Secțiile ATI sunt aproape pline și prea mulți români mor.

–  Victor Ponta își dădea demisia în 2015 după Colectiv. Dacă guvernul Orban trebuie să plece acasă după tragedia de la Piatra Neamț: Nu, guvernul Orban nu trebuie să plece acasă. Este în funcție de nici un an de zile si a gestionat criza. Sistemul de sănătate a fost dus în această stare de guvernele pesediste anterioare. Guvernul Orban si-a asumat guvernarea într-o perioadă când toți ceilalți au preferată să stea deoparte și să comenteze.

Dacă a discutat cu familia medicului rănit la Piatra Neamț: Informațiile îmi parvin de la domnul ministru Tătaru.

Despre creșterea numărului de paturi ATI până la 200. Medicii se tem pentru că va crește si consumul de curent electric în spitale foarte vechi, se tem că se va putea repeta o tragedie. Plus problema personalului medical. Care este planul, în acest context: Tocmai de aceea am convocat întâlnirea de mâine, pentru a discuta cu specialiști. Am convocat și specialiști in instalații, în special în instalații sanitare. Trebuie evitate suprasolicitarea unor rețele și improvizațiile.

–  Cine este vinovatul moral pentru infectările de la Sibiu: Cred că acolo lucrurile s-au mișcat prea încet si a fost nevoie de un impulsul venit de la centru pentru a accelera un pic decizia privind carantinarea.

Despre decesul lui Ionuț Anghel: Este o situație emoțională, tragică. Este nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate. Sistemul să fie atât de performant încât si medicii care au preferat să plece in altă parte să se întoarcă.

Despre organizarea târgurilor de Crăciun: După părerea mea, organizarea unui târg in plină pandemie, când avem  10 mii de cazuri noi, mi se pare imposibila si inoportuna. Aceste târguri,  in acest an, nu se pot organiza. .

Transferul medicului erou în Belgia: Decizia s-a luat la ministerul Sănătății, mi s-a comunicat.Dacă e nevoie, pot să aflu și argumentația medicală.

Declarația lui Tătaru că toți suntem vinovati. Dacă președintele se consideră vinovat: O afirmație un pic nerumegată. Nu toti suntem de vină, sunt de vină cei care au fost la guvernare, care au fost la conducere, care gestionează în județe spitalele județene si care nu alocă resurse, care nu s-au îngrijit de calitatea personalului, a managementului. Mai vinovați sunt cei ca re au guvernat mai mult in ultimii 30 de ani. Vinovatul tehnic va fi găsit de anchetatori in fiecare caz în parte.

Sărbătorile in acest an: Vor avea loc asa cum au loc in fiecare an, dar vor fi sub semnul pandemiei, vor trbeui respectate toate măsurile în vigoare. Marile petreceri nu vor putea să aibă loc si nici excursii. Dar Crăciunul vine și așa.

De ce la 5 ani de la Colectiv nu putem trata marii arși în țară: Guvernul Orban este un guvern interimar până la alegeri, cu minoritate în Parlament si in aceste condiții nu cred că s-a așteptat cineva să facă reforme. Reformele se fac cu o majoritate parlamentară solidă, care sprijină guvernul.

Când are in plan vizita în Republica Moldova: Am avut o discuție cu dna Maia Sandu ieri, am felicitat-o si la invitația domniei sale i-am promis că voi face o vizită imediat după ce va prelua funcția de președinte al Republicii Moldova. Am început  să căutăm soluții pentru un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova.

Despre Cătălin Predoiu – dacă va rămâne ministru al Justiției în viitorul Guvern: Personal, am fost un promotor al luptei anticorupție din prima zi de mandat. Eu cred că România are nevoie de luptă anticorupție eficientă. De cu totul altă părere a fost și este PSD, care în trei ani de guvernare a încercat să pună cizma pe gâtul justiției. Noi trebuie să reparăm tot ce s-a stricat, legislația, să intervenim cu măsuri clare, ferme, moderne, nu doar în a repara ce s-a stricat, ci pentru a pune la punct o legislație modernă, europeană, care ne scoate definitiv din zona statelor unde câteodată se mai poartă discuția în jurul statului de drept. Ați urmărit probabil că în ultima vreme când se vorbește în UE de această problemă, România nu mai este o temă. Dl Cătălin Predoiu a pregăti acest pachet legislativ. A făcut o treabă bună până aici.

Ședință la Cotroceni

La întâlnirea cu președintele au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, general dr. Ionel Paul Oprea, secretar de Stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu; directorul Institutului Național de Sănătate Publică, director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol; directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, colonel dr. Florin Oancea; reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, dr. Alexandru Rafila; șeful Direcției Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naționale, general dr. Dragoș-Marian Popescu, directorul medical în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, dr. Andreea Moldovan, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Gindrovel Dumitra; Medic primar, Secția Boli infecțioase, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, dr. Valeriu Gheorghiță.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă