Președintele SUA, Joe Biden, anunță sancțiuni după represiunea manifestațiilor din Iran
04 Octombrie 2022, 07:37 (actualizat 04 Octombrie 2022, 07:46)
(actualizat 04 Octombrie 2022, 07:46) | Știrile TVR

Joe Biden a făcut cunoscut luni într-un comunicat că, "săptămâna aceasta, Statele Unite vor impune noi sancţiuni împotriva autorilor de violenţe contra manifestanţilor paşnici" din Iran, scrie AFP.

Preşedintele american s-a declarat "serios îngrijorat de informaţiile privind represiunea tot mai violentă a manifestanţilor din Iran, inclusiv a studenţilor şi femeilor".

"Statele Unite sunt alături de femeile iraniene şi de toţi cetăţenii iranieni al căror curaj este o inspiraţie pentru lume", a subliniat liderul de la Casa Albă.

Statele Unite sunt "alarmate şi revoltate" de represiunea exercitată de autorităţile iraniene împotriva manifestaţiilor studenţeşti, declarase anterior purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Ciocniri violente au izbucnit între studenţi şi forţele de securitate la o mare universitate din Teheran, la peste două săptămâni după începutul manifestaţiilor declanşate de moartea lui Mahsa Amini, au indicat luni presa de stat şi mai multe organizații neguvernamentale.

Conducătorul religios al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat luni Statele Unite, Israelul şi presupuşi "agenţi" ai acestora de instigare la revolte în ţara sa.

"Modul în care guvernul iranian tratează femeile şi această represiune violentă a manifestaţiilor paşnice (...) sunt doar tipurile de comportamente care îi determină pe tinerii iranieni talentaţi să-şi părăsească ţara cu miile în căutarea demnităţii şi a perspectivelor", a mai spus purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Biden.

Karine Jean-Pierre a estimat că Statele Unite ar putea, pe de o parte, să condamne această represiune şi, pe de altă parte, să continue negocierile pentru a încerca să reînvie acordul internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian.

Acest acord este "cel mai bun mod, în opinia noastră, de a aborda problema nucleară", a subliniat ea. "Atât timp cât suntem de părere că a continua (aceste) discuţii este în interesul securităţii naţionale a Statelor Unite, o vom face", a adăugat Karine Jean-Pierre.

"La apogeul Războiului Rece, când preşedintele Reagan a numit Uniunea Sovietică 'imperiul răului', el purta şi negocieri pentru controlul armamentului" cu ruşii, a subliniat Jean-Pierre.

Washingtonul a anunţat deja, pe 22 septembrie, sancţiuni care vizează poliţia moravurilor  şi mai mulţi responsabili din cadrul serviciilor de securitate iraniene.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran, pentru "purtarea de îmbrăcăminte nepotrivită". Ea a fost luată în custodie de Poliţia moravurilor, responsabilă de aplicarea codului vestimentar strict în Republica Islamică. Femeile trebuie să îşi acopere părul şi corpul până sub genunchi şi nu au voie să poarte pantaloni strâmţi sau blugi rupţi. Tânăra a murit pe 16 septembrie, la spital.

Sursa: Agerpres