Președintele Ungariei a promulgat legea care ar putea duce la închiderea Universității Central-Europene, fondată de George Soros

11 aprilie 2017, 16:24

Președintele a promulgat legea pe care Parlamentul ungar a adoptat-o săptămâna trecută privind instituțiile străine de învățământ superior din țară. Miniștrii din echipa lui Viktor Orban au declarat, în parlament, înaintea votului, că instituțiile finanțate de Soros încearcă să sumbineze guvernul ungar.

Noua lege prevede nerecunoașterea diplomelor emise de instituții de învățământ străine care nu au corespondent în țările de origine ale respectivelor instituții. De asemenea,  universitățile străine trebuie să aibă obligatoriu campus la Budapesta, dar și în țara de origine.  În aceste condiții, Central European University va fi nevoită să-și închidă porțile, pentru că acordă două diplome – una ungară și una americană. Asta, deși nu are campus decât la Budapesta, nu și în Statele Unite.

Într-o declarație acordată agenției de presă MTI, președintele Ader și-a exprimat convingerea că noua lege nu încalcă libertatea academică și legislația internațională, transmite Agerpres.. El a cerut guvernului de la Budapesta să discute cu universitățile pașii de urmat.

În capitala Ungariei, zeci de mii de manifestanți i-au cerut duminică președintelui să nu promulge legea. Termenul pentru semnătura prezidențială expira luni, la miezul nopții.

CEU, cu predare în engleză, s-a deschis la Budapesta în 1991.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite