Președintele Zelenski le cere liderilor europeni mai multe arme şi creşterea investițiilor în apărare
07 Octombrie 2022, 17:44 (actualizat 07 Octombrie 2022, 17:56)
(actualizat 07 Octombrie 2022, 17:56) | Știrile TVR

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri liderilor europeni, reuniţi la summitul la Praga, să crească livrările de arme şi muniţii către Ucraina şi totodată să crească în ţările lor investiţiile în sectorul apărării, în pofida creşterii costului vieţii, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.

''Creşteţi livrările de arme şi muniţii pentru a (ne) apăra în faţa presiunii ruseşti!'', a cerut Zelenski, adresându-se  video liderilor statelor UE.

''Creşteţi producţia de arme şi muniţii în Europa pentru a fi permanent pregătiţi să ne apărăm spaţiul nostru comun!'', a completat preşedintele ucrainean.

El a recunoscut că războiul pornit de Rusia contra Ucrainei şi creşterea costurilor energetice au condus la o ''presiune fără precedent asupra nivelului de trai al majorităţii europenilor'', dar a insistat asupra investiţiilor în sectorul apărării.

''Ca orice altceva în Europa, securitatea nu este ceva ce poţi obţine renunţând la altceva sau semnând un tratat. Securitatea este o obligaţie'', a argumentat Zelenski.

Pe de altă parte, el le-a mai cerut liderilor europeni să intensifice presiunea asupra sectorului energetic rusesc, după ce UE a adoptat al 8-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, după ce aceasta a lansat în februarie agresiunea contra Ucrainei.

''Trebuie să continuăm să avansăm în această direcţie, aceea a presiunii asupra sectorului energetic rusesc, asupra acestei principale surse de venituri a statului agresor'', a indicat Zelenski, potrivit AFP.