Prețul la gaze naturale a crescut din nou după ce fluxurile rusești către Germania printr-o conductă cheie au scăzut la zero în weekend
02 Noiembrie 2021, 11:39 (actualizat 02 Noiembrie 2021, 12:47)
(actualizat 02 Noiembrie 2021, 12:47) | Știrile TVR

Preţul de referinţă la gazele naturale în Europa a urcat, după ce fluxurile ruseşti către Germania printr-o conductă cheie au scăzut la zero în weekend. Livrările de gaze naturale ruseşti către Germania la punctul de intrare Mallnow au scăzut la zero. În schimb, conducta Yamal-Europe a trimis gaze în est, din Germania spre Polonia, iar acele fluxuri au fost suplimentate.

Prețul la gazele naturale a crescut din nou, după ce tranzitul prin conducta care aduce gaz din Polonia în Germania a fost oprit complet și sensul a fost inversat, spre est. Dinspre Germania spre Polonia fluxul a fost normal.

Președintele Vladimir Putin a anunțat că livrările de gaz spre Occident vor crește din 8 noiembrie. Acest lucru a declanșat vânzări rapide și prețul a scăzut considerabil. Dar apoi, surpriză. Nu se mai livrează gaz deloc. Pot fi cauze tehnice. Problema e că Gazprom nu comentează.

După o scădere ușoară la sfârșitul săptămânii, acum prețul de referință la gazele naturale în Europa a crescut cu 15 la sută, ajungând la 74,35 euro pentru un Megawatt/oră.

Au fost probleme și în tranzitul de gaze naturale din Bulgaria către România, Serbia și Ungaria, însă de natură tehnică. Bulgartransgaz, operatorul reţelei de transport din Bulgaria, a anunțat că a oprit tranzitul de gaze naturale în urma unei fisuri a conductelor din apropierea satului Vetrino. Problema a fost remediată în câteva ore.