Prețul laptelui se triplează până ajunge de la fermieri la rafturi. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a cerut solidaritate economică

13 octombrie 2022, 19:30

Consumatorii care cumpără lapte din magazine cu 7-8 lei pe litru vor fi surprinși să îi audă pe fermierii cu cât vând ei la poarta fermei.

Mihai Florea, crescător de vite, Dumbrava, Prahova: Dau laptele cu 1,6 lei. S-au scumpit motorina, furajele.

Mircea Dumitru, preşedinte Asociaţia „Bălţata Românească” Hărman, Braşov: Prețul e între 1,3 și 3 lei. Cel mai mare adaos și-l pun retailerii. Dublează sau triplează prețul.

Ministrul Agriculturii le-a cerut retailerilor să își mai ajusteze marjele de profit.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Aș face un apel la solidaritate economică, Să se vadă în reglajul acesta al prețurilor sau în negocierile de preț, în așa fel încât fermierii să poată să-și continue activitatea.

Procesatorii și retailerii spun că adaosul este provocat de costurile de transport, analize de laborator, prelucrare, depozitare şi marketing.

Dorin Cojocaru, Patronat Industria Laptelui: „Pleacă de la poarta fabricii către comerciant, în funcţie de gama de produs şi aici vorbesc de lapte 3,5 grăsime, 3,2 proteină, brand, undeva la 4,95 de lei pe litru până la 6 lei. La raft poate să ajungă, am văzut preponderent este la 8-8,3 lei plus TVA„.

George Bădescu, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale: „Ne aflăm într-o perioadă extrem de complicată în general în zona aceasta de produse alimentare şi nu este ceva nou, chiar şi înainte de pandemie sau de izbucnirea acestui conflict, ştim că în această piaţă au existat tensiuni permanente şi nu numai în România„.

Florin Constantin, analist piaţa agricolă: Această luptă de marketing, această luptă de promovare, această luptă de livrare, de logistică, de a aduce în orice punct de vânzare în timp util costă foarte mulți bani, mai mulți bani decât produsul în sine.

Fermierii atrag atenția că tot mai puțini rezistă pe piață din cauza exploziei prețurilor la furaje și carburanți. Iar fermieri mai puțini înseamnă lapte mai puțin și implicit prețuri mai mari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite