Prețuri șocante la factura de gaze. Unii furnizori au anunțat majorări astronomice ale tarifelor. Legea plafonării prețurilor gazelor și energiei, promulgată de președinte

Prețuri șocante pentru gaze naturale
Prețuri șocante pentru gaze naturale
29 octombrie 2021, 20:09

O parte din locuitorii oraşului Otopeni au avut o surpriză de proporții luna aceasta. Furnizorul de gaz le-a făcut o ofertă foarte uşor de refuzat: 1190 lei/MWh, adică de 10 ori mai mult decât preţul plătit până în luna septembrie.

“Am întrebat care este situația, ce se întâmplă și de ce am ajuns tocmai aici și mi s-a spus probabil că suntem și noi documentați de la știri, că s-au mărit prețurile, că s-a liberalizat piața de gaze. Ni s-a spus că putem face o cerere la primărie pentru o subvenție sau reducere de preț din factură. Nu trebuie să deții mașină, nu trebuie să deții terenuri agricole. Trebuie să fii omul străzii ca să poată să ți se facă o reducere”, povestește o clientă.

Această consumatoare s-a orientat către altă companie, dar chiar și așa plătește acum 304 lei pe lună, dublu față de prețul anterior.

La fel au făcut și ceilalți locuitori din Otopeni.

Am încercat să aflăm cum justifică firma furnizoare o creștere atât de mare a tarifelor, dar până acum reprezentanții acesteia nu ne-au dat niciun răspuns.

Și nu e singurul caz din România. O parte dintre furnizorii mai mici de gaz, mai ales cei care nu sunt și distribuitori, au crescut prețurile extrem de mult, până la circa 700, 800 sau chiar 1000 de lei /MWh.

Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energie Inteligentă: Sunt efectiv companii care, pentru că nu şi-au achiziţionat gazul, n-au ce face, dacă au cumpărat gazul cu 600 de lei, n-o să-l vândă cu 500 de lei. Sunt alte situații în care companiile merg la rupere, adică vin și zic dacă din 10.000 ne rămân 1000 care sunt fraieri și plătesc, noi ne-am scos banii și pentru ceilalți 9.000 care pleacă. Sunt alte strategii în piață în care pur și simplu furnizorii vor să scape de clienți.

Companiile mari își permit așadar să mențină prețuri mai mici, fiindcă au în rezervă cantități mari de gaze cumpărate înainte de creșterea recentă a prețurilor pe piață.

Nu doar consumatorii casnici sunt afectați.

Adrian Negrescu, analist economic: Dacă ai o gogoșerie și ți-ai făcut contract de gaze și ți l-ai făcut de pe o zi pe alta, nu ți l-ai făcut pe un termen mai lung, s-ar putea să dai faliment în perioada următoare, pentru că-ți crește factura de pe o zi pe alta. Nefiind reglementată cum trebuie piața, fiecare face cum îl taie capul. De ce nu se ridică licențe pentru companiile care cresc de 5 ori de pildă prețul, care speculează, că asta e speculă?

Legea care permite plafonarea prețurilor și compensarea parțială a facturilor gazelor și energiei electrice, dar și compensarea unei părți din valoarea facturilor, promulgată de președintele Klaus Iohannis, va intra în vigoare la 1 noiembrie.

Pentru clienții casnici, de exemplu, prețul de referință al gazelor este de 125 de lei mwh. Iar compensarea se aplică pentru cei care au contracte cu un preț mai mare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite