Prețuri mai mari la produsele de panificație. Reprezentanții industriei le cer autorităților sprijin

20 martie 2022, 16:21

În unele brutării și magazine din București, franzela costă acum 2 lei. Și prețul pâinii feliate a crescut, la unele sortimente, chiar și la peste 8 lei.

Și covrigii s-au scumpit, de la începutul războiului din Ucraina.

Și în alte orașe din țară se vând mai scump produsele de panificație. Brutarii reclamă că au cheltuieli mai mari de producție.

Ioana Acristei, proprietarul unei brutării: În ultimele două săptămâni, preţul la făină a crescut cu 60%. Noi am crescut deja preţurile clienţilor cu un procent de 20-30% la partea de panificaţie, urmând, dacă vor mai exista creşteri în viitor, să creştem şi noi preţurile.

Mergând înapoi pe lanțul de producție, morarii spun că și ei cumpără mai scump materiile prime de când a început războiul din Ucraina.

Viorel Marin, preşedinte Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie: Creşterea la preţul grâului este cea mai mare, a depăşit 60%, în ultimele două săptămâni. Deci nu există stocuri la procesatori. În afară de câţiva care ar mai avea stocuri pentru 3-4-5 săptâmâni, toţi ceilalţi cumpără şi procesează pentru că altă soluţie nu au.

Nu toate scumpirile ar fi justificate, spun analiștii.

Florin Constantin, analist al pieţei agricole: Morarii, procesatorii, aveau deja anumite contracte în vechea cotație, de dinainte de criză, care sunt acum în curs de execuție și niște stocuri. Dar pe măsură ce aceste stocuri și contracte se vor fi derulat ei vor intra pe piață și vor cumpăra la noile prețuri crescute datorită crizei.

Stocuri de cereale au apucat să-și facă doar cei care au avut bani, spun reprezentanții industriei de panificație care le cer autorităților sprijin. Concret, vor un program prin care să poată cumpăra cantitățile necesare de cereale pe termen mai lung. Doar așa nu ar mai fi afectați de alte scumpiri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite