Prețuri tot mai mari. Plătim mai mult pentru legume, produse de panificație și carne
10 Iulie 2020, 20:55

Plătim mai mult pentru alimente, în special pentru fructe şi legume. Producătorii spun că scumpirile sunt o consecinţă a recoltelor mai mici, dar şi a speculei. Cele mai noi date arată că rata anuală a inflaţiei a urcat în iunie la 2,6%, de la 2,3%, cât era în luna mai.

Cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu aproape 26% de la începutul anului față de sfârșitul anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică.

Producătorii pun scumpirile pe seama producției mai mici, a importurilor, dar și a speculei.

Plătim mai mult cu câteva procente și pentru legume, produse de panificație și carne.

Doar ouăle s-au ieftinit, cu aproape 4,5%.

Prețurile alimentelor au crescut, în medie, cu peste 4% față de luna decembrie și au stagnat față de luna mai.

Scumpirea unor alimente vine tocmai în contextul în care de la începutul pandemiei am plătit mai mulți bani pentru mâncare decât la finalul anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică.

Cea mai mare parte din bugetul de consum al unei familii se cheltuie pe alimente, 34%. Cei mai puțini bani, sub 1%, sunt pentru educație.

Și unele bunuri nealimentare și servicii sunt mai scumpe decât erau la sfârșitul anului trecut.

Doar combustibilii s-au redus semnificativ, cu aproape zece procente.

În total, prețurile de consum sunt mai mari cu 1,55% față de luna decembrie și în stagnare față de luna mai.

Ministrul Finanțelor este mulțumit de tendința generală. Și spune, într-o postare pe rețelele de socializare, că inflația s-a redus semnificativ față de anii trecuți. Și că este pentru prima dată în istorie când mixul de politici fiscale și monetare funcționează.