Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cere echipei sale să respecte strict regulile anticoronavirus

Ursula von der Leyen șefa Comisiei Europene
Ursula von der Leyen șefa Comisiei Europene
27 august 2020, 14:38

Aflat sub presiune de mai multe zile pentru că a participat la un dineu de gală în Irlanda în ciuda restricţiilor sanitare, Hogan i-a înaintat demisia, miercuri seară, şefei executivului european.

„Europa se luptă pentru a reduce răspândirea epidemiei, iar europenii fac sacrificii şi acceptă restricţii dureroase. Vreau ca membrii să fie extrem de vigilenţi în respectarea regulilor naţionale şi regionale” de combatere a coronavirusului, a spus Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă, citată de AFP și preluată de Agerpres.

Dublinul trebuie acum să îi propună preşedintei CE candidaţi pentru postul de comisar vacant.

„Ca şi în trecut, invit guvernul irlandez să propună candidatura unei femei şi a unui bărbat”, a declarat preşedinta executivului european.

Demisia relativ rară a unui comisar european creează întotdeauna o situaţie delicată, deoarece ea afectează echilibrul geografic şi politic pe care se construieşte Comisia Europeană.

Fiecare ţară din UE dispune de un post de comisar. Echipa de 26 de persoane prezidată de conservatoarea Ursula von der Leyen este rezultatul unui dozaj fin între principalele familii politice din UE, în funcţie de rezultatele lor la alegerile europene din mai 2019. Comisia actuală era formată din 15 bărbaţi şi 12 femei (inclusiv preşedinta sa), înainte de plecarea lui Phil Hogan.

Nu se poate şti dacă Irlanda va reuşi să îşi păstreze prestigiosul post de comisar al Comerţului, pe care l-ar putea râvni o altă ţară, în cazul unei remanieri a echipei.

Interimatul pentru portofoliul Comerţului, unul dintre posturile-cheie din Comisia Europeană, este asigurat de vicepreşedintele însărcinat cu Economia, Valdis Dombrovskis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite