Președintele și premierul finlandez: Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO „imediat”

Finlanda Nato
Finlanda Nato
12 mai 2022, 10:37

„Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membru al NATO, Finlanda ar întări întreaga alianță defensivă. Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au afirmat Niinisto și Marin, într-o declarație comună. „Sperăm ca pașii naționali încă necesari pentru a lua această decizie să fie făcuți rapid în următoarele zile.”

Ieri, un sondaj Gallup comandat de Helsingin Sanomat arăta că 73% din respondenți cred că Finlanda ar trebui să se alăture alianței militare NATO. Cifra a fost cu opt puncte procentuale mai mare decât într-un sondaj similar făcut la sfârșitul lunii aprilie.

Prim-ministrul Danemarcei Mette Frederiksen a răspuns deja în această dimineață spunând că Finlanda va fi binevenită în NATO și a precizat că va milita pentru un proces rapid.

Suedia va decide în privința unei posibile aderări după ce va fi prezentat raportul  consultărilor privind politica de securitate, a anunțat ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, pe Twitter ca răspuns la anunțul Finlandei.

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a postat pe Twitter că a vorbit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a declarat că Ucraina sprijină dorința Finlandei de aderare la NATO. „Am vorbit cu președintele Zelenski și am reiterat sprijinul ferm al Finlandei pentru Ucraina. L-am informat despre pașii Finlandei către aderarea la NATO și și-a exprimat sprijinul total pentru acest demers.”

O aderare a Finlandei la NATO nu ar fi îndreptată „împotriva nimănui”, a declarat miercuri preşedintele Sauli Niinisto, în contextul în care Moscova a avertizat Finlanda cu privire la „consecinţele” în cazul unei candidaturi.

Cu ocazia semnării la Helsinki a unei declaraţii de asistenţă reciprocă între Finlanda şi Marea Britanie în caz de război, Niinisto a cerut Moscovei să se considere responsabilă de o eventuală aderare a Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică.

„Dacă am adera, răspunsul meu (către Rusia) ar fi: Voi sunteţi cei care aţi făcut asta, uitaţi-vă în oglindă”, a spus el.

„Aderarea la NATO nu ar fi împotriva nimănui. Nu este un joc cu sumă nulă. Dacă Finlanda îşi sporeşte securitatea, nu este în detrimentul nimănui altcuiva”, a adăugat Niinisto, avându-l alături de premierul britanic Boris Johnson.

Finlanda, care împarte cu Rusia o frontieră de 1.300 km și relații complicate în istorie (au purtat un război în 1939, în urma căruia Finlanda a pierdut zece la sută din teritoriu), și-a intensificat treptat cooperarea cu NATO  în calitate de partener după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, însă  până la invazia din Ucraina s-a abținut să vorbească despre aderare și a preferat să-și păstreze neutralitatea.

CITIȚI ȘI Președintele Finlandei: Dacă am adera la NATO, răspunsul meu către Rusia ar fi – Voi sunteţi cei care aţi făcut asta, uitaţi-vă în oglindă

Ce urmează pentru Finlanda (și posibil Suedia)

Finlanda și Suedia se îndreaptă spre aderarea la NATO, dar mai există câteva obstacole, notează The Guardian. Robin Emmott de la Reuters a scris despre s-ar putea întâmpla în continuare.

Oficialii și diplomații NATO spun că, în mod ideal, cele două țări ar trebui să-și depună împreună cererile de aderare pentru ase simplifica procesul. Reprezentanții celor 30 de aliați s-ar întâlni apoi la Bruxelles pentru a discuta și, cel mai probabil, pentru a accepta cererea de aderare. Se crede că ambele țări îndeplinesc deja criteriile de intrare în ceea ce privește democrația și statutul armatei lor.

Ar urma apoi o întâlnire între NATO și reprezentanții țărilor aspirante, unde aceștia vor fi chestionați cu privire la angajamentul lor față de principiul de apărare colectivă al NATO.

A fi acceptat ca membri nu este însă finalul procesului – apartenența trebuie ratificată de guvernele naționale ale fiecăruia dintre cei 30 de aliați, într-un proces care ar putea dura luni de zile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite