Președintele Klaus Iohannis, discuție prin telefon cu omologul bulgar, pe tema Schengen. Cei doi au fost de acord că subiectul trebuie menținut activ la nivel european, pentru a facilita o decizie pozitivă în cursul acestui an
19 Ianuarie 2023, 17:26 (actualizat 19 Ianuarie 2023, 17:38)
(actualizat 19 Ianuarie 2023, 17:38) | Știrile TVR

Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi o convorbire prin telefon cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, despre aderarea celor două state la spaţiul Schengen şi despre modalităţile de depăşire a blocajului înregistrat la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din decembrie anul trecut, conform Administraţiei Prezidenţiale.

Cei doi șefi de stat au reconfirmat hotărârea fermă a ambelor părţi de a continua cooperarea strânsă în vederea atingerii obiectivului comun al aderării la spaţiul Schengen în anul 2023.

"Preşedintele României şi preşedintele Bulgariei au agreat necesitatea menţinerii active a subiectului la nivel european, în vederea facilitării unei decizii pozitive în cursul acestui an", a informat Administraţia Prezidenţială.

Cei doi preşedinţi au exprimat şi deschiderea pentru aprofundarea cooperării în planul afacerilor interne, în vederea identificării de soluţii în plan european pentru continuarea combaterii migraţiei ilegale şi protejarea eficientă a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Preşedinţii României şi Bulgariei au abordat şi aspecte legate de progresele în avansarea proiectelor de interconectare între cele două ţări.

Mai devreme, președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire prin telefon și cu președintele Republicii Austria, Alexander Van der Bellen, la inițiativa Vienei.

Pe lângă aspectele legate de aderarea României la Schengen și cele de securitate europeană discutate, Iohannis a transmis și decizia sa de a-l retrimite pe Emil Hurezeanu în postul de ambasador în Austria.