Președintele SUA, acuzat că a ascuns gravitatea noului coronavirus. Donald Trump se apără spunând că nu a vrut să creeze panică

10 septembrie 2020, 13:06

Cartea lui Bob Woodward se bazează pe mai multe ore de interviuri cu Donald Trump, conversații pe care le-a înregistrat cu permisiune. La începutul lunii februarie președintele afirmă despre noul coronavirus.

Donald Trump: Trece prin aer, Bob. Este mai periculos decât transmiterea prin atingere. În cazul ăla știi să nu atingi lucruri. Dar aerul îl respiri şi aşa se transmite. Şi deci este foarte complicat, este o chestiune delicată.  Și este un virus mai periculos decât gripele obişnuite.

Două săptămâni mai târziu pentru public, președintele declara.

Donald Trump, preşedintele SUA: Este că o gripă obişnuită pentru care avem deja vaccinuri. Aşa că şi pentru acesta o să avem cât de repede un remediu.

Această discrepanță este văzută de jurnalistul Bob Woodward că o minciună.

Bob Woodward, jurnalist: Este o tragedie. Preşedintele SUA are datoria să informeze. Iar publicul are capacitatea să înţeleagă. Dar dacă oamenii au senzaţia că nu aud adevărul atunci intrăm în zona minciunii şi a muşamalizării.

Într-un alt fragment din cartea care vă fi publicată săptămână viitoare, în luna martie Trump recunoaște că voit a minimalizat pericolul coronavirusului pentru a nu induce panică. La fel se apară și acum liderul american.

Donald Trump: Îmi iubesc ţara. Şi nu vreau ca oamenii să fie speriaţi. Nu vreau să creez panică. Şi clar nu am nicio intenţie să arunc țara şi lumea întreagă într-o panică generalizată. Vrem să transmitem încredere şi forţă.

Trump și-a apărat și cu deciziile de a închide granițele foarte repede, ordinul de a interzice călătoriile din China a fost dat încă de pe 30 ianuarie, și faptul că imediat a comandat materiale de protecție.

Am făcut o treabă foarte bună care a salvat milioane de americani.

SUA rămâne însă cea mai afectată țară din lume cu peste 190 de mii de decese asociate COVID-19.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă