Președintele SUA, Joe Biden, face un pas spre declasificarea unor documente ale anchetei despre 11 septembrie

Atentatul din 11 septembrie 2001
Atentatul din 11 septembrie 2001
4 septembrie 2021, 08:27

Referindu-se la o „promisiune” din campania electorală, Joe Biden „a semnat un ordin executiv prin care impune Departamentului de Justiţie şi tuturor agenţiilor în cauză să supervizeze o examinare a declasificării unor documente legate de anchetele despre 11 septembrie”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Procurorul general al Statelor Unite va trebui să publice documentele declasificate „în următoarele şase luni”.

Familii ale victimelor atentatului de la 11 septembrie au lansat o bătălie judiciară împotriva Arabiei Saudite şi altor state pe care le acuză de complicitate.

În cursul acestei proceduri, guvernele americane succesive au invocat secretul de stat pentru a nu publica anumite documente.

Subiectul este sensibil, în contextul în care Statele Unite se pregătesc să marcheze împlinirea a douăzeci de ani de la atacurile împotriva turnurilor gemene ale World Trade Center şi contra Pentagonului, printre care o ceremonie la New York la care Joe Biden urmează să asiste.

La începutul lui august, membri ai familiilor victimelor, cărora li s-au alăturat salvatori şi supravieţuitori ai atacului, au dat publicităţii o scrisoare cerându-i preşedintelui democrat să nu participe la aceasta dacă nu dă publicităţii documentele solicitate.

„Dacă preşedintele Biden îşi reneagă angajamentul şi este de partea guvernului saudit, vom fi obligaţi să ne împotrivim public oricărei participări a administraţiei sale la orice ceremonie comemorativă a atacurilor de la 11 septembrie”, se mai precizează în textul citat.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite