Prețul plătit pentru poluarea mediului

14 iulie 2021, 23:26

Visul Comisiei von der Leyen este că până în anul 2050 Uniunea Europeană să devină prima entitate neutră din lume din punctul de vedere al poluării.

Aceasta înseamnă că mașinile cu motoare cu combustie internă, poluante, vor fi taxate la sânge după adoptarea directivei, astfel încât să fie determinată dispariția lor progresivă până în 2050, când parcul auto ar urma să fie compus din mașini electrice sau pe hidrogen.

Comisia Europeană are în vizor și centralele de apartament, considerate foarte poluante, astfel că posesorii acestora vor trebui și ei să plătească taxe în viitorul apropiat.

Planul Comisiei Europeană a fost primit cu răceală în unele dintre țările membre ale Uniunii Europene. Franța, care are o puternică industrie auto, nu e de acord cu soluțiile radicale propuse de Bruxelles pentru eliminarea poluării.

Alte țări, precum Polonia sau România, au industrii care se bazează în continuarea pe gaz și cărbune, astfel că planul Comisiei le-ar putea cauza probleme economice.

Executivul de la Bruxelles a încercat să îndulcească pilula amară prin anunțarea înființării unui fond social climatic destinat sprijinirii celor care vor fi afectați de tranziția ecologică.

Revoluția climatică a Comisiei este deocamdată în stadiul de propunere, urmând să intre în procesul colegislativ, în care forma finală a textului va fi negociată cu Parlamentul și Consiliul Uniunii Europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite