„Prea provocatoare”. Statuia unei sirene provoacă rumoare în sudul Italiei
03 Mai 2023, 13:04 (actualizat 03 Mai 2023, 13:13)
(actualizat 03 Mai 2023, 13:13) | Știrile TVR

Statuia voluptoasă a unei sirene amplasate într-o piață dintr-un sat de pescari din Puglia, în sudul Italiei, a stârnit rumoare pentru că este „prea provocatoare”, relatează The Guardian.

Statuia a fost creată de studenții de la școala de artă Luigi Rosso din Monopoli înainte de a fi amplasată într-o piață care poartă numele cercetătorului Rita Levi-Montalcini.

Opera de artă, care nu a fost încă inaugurată oficial, a devenit ținta ironiilor după ce fotografii făcute în timpul instalării au fost distribuite pe rețelele de socializare.

Actrița Tiziana Schiavarelli a scris pe Facebook că un prieten din Monopoli și-a exprimat „pe bună dreptate o anumită perplexitate cu privire la acest «monument»”.

„Seamănă cu o sirenă cu doi sâni de silicon și, mai ales, cu un fund uriaș, nemaiîntâlnit până acum la o sirenă. Cel puțin nu la vreuna pe care o cunosc eu”.

Schiavarelli a subliniat că nu are nicio problemă cu studenții de la Arte sau cu consiliul local, care a comandat lucrarea. „Dar sunt foarte amuzată de acest lucru... Cine știe dacă va deveni o atracție în plus pentru turiști”, a adăugat ea.

Adolfo Marciano, directorul școlii de artă Luigi Rosso, a apărat statuia, spunând că este un „omagiu adus marii majorități a femeilor care au forme”. El a explicat că elevii au fost însărcinați de primarul din Monopoli să creeze mai multe statui pentru oraș, inclusiv una pe tema mării.

„Studenții s-au reunit și au venit cu ideea unei sirene”, a spus Marciano. „Consiliului i s-a arătat modelul la scară și a spus că este bun, iar apoi a decis ca sculptura finalizată să fie amplasată în piață.”

Marciano a declarat că nu a vrut să judece inspirația elevilor, dar că a văzut lucrarea „ca pe o reprezentare a realității, în acest caz a corpului feminin”.

El a adăugat: „Vedeți la televizor reclame cu modele care sunt foarte slabe, dar sirena este ca un tribut adus marii majorități a femeilor care au forme, în special în țara noastră. Ar fi fost foarte rău dacă am fi reprezentat o femeie extrem de slabă.”

Beppe, care locuiește în Monopoli, a declarat că sculptura, care a fost ținută acoperită până la inaugurare, a provocat multe discuții în ultimele zile, unii oameni criticând-o ca fiind „prea provocatoare”.

„Este păcat, deoarece studenții de la Arte merită să fie lăudați în loc să fie criticați”, a spus el.

Studenții au creat, de asemenea, o statuie dedicată victimelor accidentelor de muncă, care va fi dezvelită luni. „Aceasta este mult mai importantă decât sirena”, a declarat Marciano.

Statuile feminine din alte zone ale Italiei au provocat controverse similare. În 2021, o statuie din bronz care înfățișa o femeie într-o rochie transparentă în orașul Sapri din Campania a stârnit o dispută pe tema sexismului. Lucrarea, realizată de sculptorul Emanuele Stifano, a fost concepută ca un omagiu adus operei „La Spigolatrice di Sapri”, scrisă de poetul Luigi Mercantini în 1857. Statuia, care a fost catalogată drept „o ofensă adusă femeilor”, a fost dezvelită în cadrul unei ceremonii la care a participat și fostul prim-ministru Giuseppe Conte.