Prefecții și subprefecții USR-PLUS au fost demiși în ședința de guvern de astăzi. Florin Cîțu anunță și alte demiteri ale secretarilor de stat

9 septembrie 2021, 10:25

ACTUALIZARE: Florin Cîţu a menţionat că atribuţiile prefecţilor vor fi preluate de subprefecţi.

„Nu numim alţi prefecţi sau alţi subprefecţi, vor fi preluate atribuţiile. Doar rămân posturile libere şi se preiau din atribuţii”, a precizat premierul, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

Întrebat de jurnaliști care este explicația pentru care unii secretari de stat care au fost propuși de USR-PLUS, precum Radu Szekely de la Ministerul Educației, nu au fost demiși miercuri seara, premierul Cîțu a spus că acesta nu e singurul caz, dar că astăzi va fi corectată această situație.

„Sunt şi alte decizii care vor fi publicate în cursul zilei de astăzi, care vor corecta această problemă. (…) Erau şi la Ministerul Sănătăţii, şi la Ministerul Investiţiilor, pentru că colegii mei care au făcut nu ştiau exact”, a spus el.

USR-PLUS are 14 prefecți și 28 de subprefecți. Pentru demiterea prefecților și a subprefecților era necesară o hotărâre de guvern.

Întrebat marți dacă membrii USR PLUS din eşalonul doi din aparatul de stat – prefecţi, subprefecţi – vor demisiona, liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat că membrii de partid care ocupă funcţii în eşalonul doi al Guvernului nu îşi vor da demisia. „Colegii mei rămân acolo. Ăsta nu este guvernul lui Florin Cîţu. Florin Cîţu a fost pus să îl conducă, să administreze acest guvern de coaliţie. A dovedit că nu poate, însă nu este guvernul dânsului. Colegii mei rămân acolo. Dacă vrea să îi dea afară, să îi dea afară. La câte abuzuri a făcut Florin Cîţu în perioada asta, nu m-ar mira să mai facă încă unul”, a spus Moşteanu, la Palatul Parlamentului.

„Vă spun care este frica mea: în momentul în care ai negociat cu AUR şi cu PSD, nu pot să am secretari de stat în ministere, pentru că eu nu ştiu ce interese vor reprezenta acolo, ale AUR, ale PSD”, a declarat miercuri seara premierul, la Digi24.

Cîțu susține că nu știe ce a negociat USR-PLUS cu AUR și ce le-a promis. „Dacă cumva AUR a negociat ca această campanie de vaccinare să fie încetinită?”.

Miercuri seara, deciziile pentru demiterea secretarilor de stat USR-PLUS au fost publicate în Monitorul Oficial.

„Mă surprinde lipsa de logică a lui Florin Cîţu. Într-o zi în care spune că ‘Hai să se întoarcă USR la masa negocierilor’, în aceeaşi zi dă afară şi secretarii de stat, noaptea. Probabil vrea să îşi mai aranjeze, să mai dea nişte locuri prin partid, înainte de congres, dar cred că oamenii aceia înţeleg că primesc nişte locuri într-o barcă care se scufundă. (…) Florin Cîţu nu a înţeles nimic din ce se întâmplă în ultimele zile şi din ce înseamnă o relaţie în coaliţie”, a declarat Moşteanu la Digi 24, citat de Agerpres.

Deciziile vizează eliberarea din funcţie a 26 de persoane având funcţia sau rangul de secretar de stat sau subsecretar de stat. Dintre cei eliberaţi din funcţie, 21 activau în cadrul ministerelor, unul la Departamentul Românilor de Pretutindeni, unul la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, iar trei erau consilieri de stat sau secretari de stat la Cancelaria vicepremierului Dan Barna.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite