Prefectul Capitalei, despre propunerea de a testa antidrog elevii: “Rezultatul ar fi disponibil doar pentru părinți și pentru copil, nu trebuie să fie public”

31 august 2023, 16:32

”Am propus aplicarea unui chestionar pentru părinții și elevii majori din municipiul București pentru a testa opinia cu privire la aceste soluții. Nu am propus soluții efective, pur și simplu este o consultare”, a precizat prefectul Capitalei.

Rareș Hopincă a explicat la ce se referă adeverința pe care elevii ar trebui să o prezinte la începutul școlii:

“Ideea propune doar următorul lucru: dacă se agreează de părinți și de toți factorii implicați, să se prezinte doar o dovadă că respectivul elev a fost testat. Nu ne interează la momentul la care vorbim rezultatul testului. Rezultatul va fi disponibil doar pentru părinți și pentru copil. Dovada că a fost testat elevul respectiv va fi sub această formă de adeverință. Nu trebuie ca rezultatul să fie unul public, pentru că altfel am transforma o luptă legitimă împotriva consumului de droguri într-o stigmatizare a unor copii, iar stigmatizarea poate produce efecte psihologice poate mai grave decât consumul de droguri. (…) La școală mergem doar cu adeverința că acel copil și-a făcut analiza anti-drog. Sunt foarte multe familii, mai ales din mediile vulnerabile, care nu știu cu ce probleme se confruntă copiii, nu știu anturajele în care se învârt, pericolele la care se expun la diverse petreceri”.


De ce test de sânge și nu doar test anti-drog, care este mai puțin invaziv?

Rareș Hopincă: „Analizele de sânge sunt cele care au rezultatele cele mai exacte. Teste de salivă pot da erori fals pozitive și din cauza unor medicamente, de exemplu. Poate fi și aceea o soluție, o testăm, întrebăm părinții dacă ar fi de acord ca în școală să se poată face în anumite condiții și sub semnătura prealabilă a părintelui, teste cu aparate de tip drug test. Ca să fie foarte clar, în momentul de față noi facem un sondaj în rândul părinților. Dacă vom găsi suport mare, vom trece la adoptarea unei metodologii împreună cu psihologi, experți în educație etc”.

De la ce vârstă ar fi testați copiii?

Rareș Hopincă: Vârsta documentată de cei de la Agenția Națională Antidrog la care copiii încep să consume droguri este de 14 ani. Detaliile metodologice vor fi întocmite ulterior. Momentan, avem partea de consultare publică. Suntem de acord cu acești pași? Da sau nu! Punem pe tabet o problemă, recunoaștem că ea există. (…) Poate primim idei mai bune”.

Prefectul Capitalei a prezentat și calendarul acestei proceduri: în acest moment, împreună cu psihologi și sociologi se creează chestionarul. În următoarea întâlnire a grupului de lucru (20 septembrie) se validează, iar în ultima săptămână se aplică acest chestionar la nivelul tuturor liceelor din București. Dacă se decide în grupul de lucru, acesta ar putea fi aplicat și la clasele a VII-a și VIII-a. În luna octombrie vor fi centralizatele rezultatele, apoi se va trece la propuneri concrete.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite