Pregătiri intense în cantina socială din Iași, de sărbătoarea Sfintei Parascheva: 12.000 de sărmăluțe pentru pelerini
13 Octombrie 2021, 21:00 (actualizat 13 Octombrie 2021, 21:07)
(actualizat 13 Octombrie 2021, 21:07) | Știrile TVR

Ultima noapte înainte de marea Sărbătoare a Sfintei Parascheva. Mii de credincioşi continuă să treacă pe la racla ocrotitoarei Moldovei, scoasă din catedrala din Iași, iar pentru ei, în bucătării se pregătește masa pelerinilor, ca în fiecare an. Mii de sarmale sunt gătite pentru a fi oferite, după slujbă, credincioșilor. Inclusiv cei nevaccinați pot asista la ceremoniile religioase de mâine. Cu o condiție: să respecte distanţarea fizică.

În Cantina de Ajutor Social din Iași, 12.000 de sărmăluțe în foi de varză fierbeau la foc mic. Un sfert față de anii trecuți, când pandemia nu ținea departe miile de credincioși.


Eugenia Blajă are 71 de ani. De șapte, vine în fiecare an la cantină, ca să dea o mână de ajutor în pregătirea sarmalelor moldovenești pentru masa pelerinilor.

Alte 10 femei lucrează de zor în cantină. Și acestea sunt vaccinate sau testate, susțin organizatorii.


Sarmalele calde, vin și ceai vor fi împărțite credincioşilor mâine, după liturghia de Sfânta Parascheva. Caserolele cu alimente vor fi distribuite în afara curții Catedralei Metropolitane, pentru a nu se mai crea aglomerări de persoane.