Premieră în medicină la Chișinău. Oamenii de știință au descifrat complet genomul SARS-CoV-2. Datele colectate au fost incluse într-un sistem de cercetare la nivel internaţional

23 septembrie 2020, 09:23

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a devenit prima instituție din țară care a înregistrat, în premieră, datele despre genomul complet SARS-CoV-2 în repozitoriul internațional GISAID. Cu alte cuvinte, s-a reușit obținerea unui tablou geografic despre tulpinile de SARS-CoV-2 ce circulă pe teritoriul Republicii Moldova.

Pentru secvențierea completă a genomului viral SARS-CoV-2, la laboratorul din Italia au fost trimise 7 probe, selectate din diverse zone ale Republicii Moldova, iar patru au fost secvențiate complet.

Cartografierea tulpinilor de SARS-CoV-2 a arătat că zona de sud a ţării este lider la îmbolnăviri, iar în regiunea de nord se înregistrează tot mai multe decese. Mai mult, în Republica Moldova virusul se manifestă diferit față de cum o face în alte state.

Datele obţinute le vor permite medicilor să stabilească traseul coronavirusului, de la intrarea în Republica Moldova, cum a infectat peste 47.000 persoane și dacă a devenit mai agresiv.

Subiectele vor fi cercetate de savanţii din Republica Moldova în comun cu cei din Italia. Cercetarea savanților de la Chişinău e cu atât mai relavantă cu cât se înregistrează o nouă creştere a numărului de infectări. Republica Moldova a ajuns pe locul șapte în Europa la morbiditate și are de două ori mai multe cazuri, raportate la populaţie, decât România.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă