Premierul bulgar, Kiril Petkov: „Bulgaria este un stat suveran şi a făcut de multă vreme alegerea de a deveni membră a NATO. Facem apel la Rusia să rămână ataşată unui dialog constructiv”

Bulgaria reacționează la declarația Rusiei
Bulgaria reacționează la declarația Rusiei
21 ianuarie 2022, 16:00

Bulgaria va decide singură cu privire la planurile sale de apărare, în coordonare cu aliaţii săi din NATO, a spus Petkov, invitând Rusia să angajeze un dialog cu Occidentul pentru reducerea tensiunilor, potrivit Reuters.

„De la această tribună, vreau să precizez: Bulgaria este un stat suveran şi a făcut de multă vreme alegerea de a deveni membră a NATO. Ca atare, noi decidem singuri cu privire la organizarea apărării ţării noastre în coordonare cu partenerii noştri”, a declarat şeful guvernului bulgar în parlamentul de la Sofia, în afara ordinii de zi.

„Tratatul de la Washington nu prevede o a doua categorie de state membre cărora apărarea colectivă li se aplică selectiv sau într-o măsură limitată”, a subliniat Petkov.

„Facem apel la Rusia să rămână ataşată unui dialog constructiv cu privire la dezescaladarea tensiunilor şi să lucreze pentru o Europă mai sigură, bazată pe statul de drept şi implementarea strictă a angajamentelor juridice internaţionale”, a insistat Petkov.

Moscova a cerut garanţii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997.

O notă publicată vineri pe site-ul Ministerului rus de Externe menţiona că în propunerile sale de securitate, Rusia a cerut retragerea trupelor NATO din Bulgaria şi România, care au devenit membre ale Alianţei Nord-Atlantice după 1997.

Partidul GERB-SDS a solicitat audierea premierului, ministrului Apărării şi ministrului de Externe în Adunarea Naţională, calificând cazul drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite