Premierul Ciucă, de Ziua Românilor de Pretutindeni: În centrul preocupărilor Guvernului sunt românii, indiferent unde se află ei
29 Mai 2022, 11:33 (actualizat 29 Mai 2022, 11:37)
(actualizat 29 Mai 2022, 11:37) | Știrile TVR

Românii, indiferent unde se află ei, sunt în centrul preocupărilor Guvernului, afirmă premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Românilor de Pretutindeni.

"Ultima duminică a lunii mai o dedicăm în fiecare an românilor de pretutindeni, oameni care prin rădăcinile lor strămoşeşti, tradiţii şi identitate culturală se simt legaţi sufleteşte de România chiar dacă s-au născut, trăiesc sau muncesc în afara graniţelor. Prin ceea ce sunt, prin contribuţia la imaginea României în lume, trăirile lor şi apropierea sufletească de identitatea noastră comună sunt emoţionante. Ziua Românilor de Pretutindeni are rolul de a conştientiza această legătură indestructibilă, subliniind totodată potenţialul ei", arată şeful Guvernului.

El spune că, prin măsurile pe care Executivul le adoptă, autorităţile statului se asigură că românii din afara graniţelor se bucură de drepturi depline şi o mobilitate deplină dinspre sau către România.

"Sunt milioane de români în afara ţării. În centrul preocupărilor Guvernului sunt românii, indiferent unde se află ei. Promovăm, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, întărirea legăturilor cu comunităţile istorice româneşti şi susţinerea lor pentru păstrarea identităţii naţionale, prin proiecte educaţionale şi culturale, realizate la nivel interministerial, prin colaborarea cu societatea civilă şi mediul academic. De asemenea, prin măsurile pe care le adoptăm la nivelul Guvernului, ne asigurăm ca şi românii din afara graniţelor să se bucure de drepturi depline şi acces la servicii administrative digitale şi moderne şi o mobilitate deplină dinspre sau către România, atât pentru relocare, dar şi pentru antreprenoriat, educaţie, turism sau cultură", subliniază Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul le transmite românilor care doresc să sprijine dezvoltarea României cu experienţa şi priceperea lor că sunt bineveniţi să se întoarcă acasă, menţionând că sunt deja adoptate măsuri care să îi motiveze pe aceştia şi să le ofere un mediu economico-social cât mai atractiv.

"Avem români capabili şi talentaţi, atât în ţară, cât şi răspândiţi în întreaga lume. Cei care îşi doresc să sprijine efortul nostru de a dezvolta România cu experienţa şi priceperea lor sunt bineveniţi să se întoarcă acasă, iar pentru aceasta avem deja adoptate măsuri care să-i motiveze şi să le ofere un mediu economico-social cât mai atractiv. Am făcut deja paşi importanţi pentru lansarea primelor patru scheme de ajutor de minimis aferente programelor de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, în valoare de 777 de milioane de lei, care vizează inclusiv inserarea în sistemul antreprenorial a românilor care se întorc din diaspora. Avem proiecte prin care vrem să atragem cercetători de excelenţă din afara ţării în organizaţii publice de cercetare, care vor deveni centre de excelenţă, dar şi în alte proiecte de vârf care să reunească talentele şi cercetarea românească, alături de spiritul antreprenorial românesc, cu sprijinul administraţiei publice", arată premierul.

Nicolae Ciucă menţionează că, având în vedere situaţia dificilă creată de invazia rusă în Ucraina, autorităţile ţin permanent legătura şi sunt alături de comunitatea de români din această ţară.

"Vrem, totodată, ca românii care aleg să muncească în afara graniţelor să fie respectaţi şi să li se respecte drepturile prevăzute în legislaţia ţărilor în care muncesc şi am convingerea că memorandumul semnat de curând în acest sens la nivelul ministerelor de resort din România şi Italia va fi urmat de demersuri similare şi cu alte state din Uniunea Europeană şi nu numai. Nu în ultimul rând, având în vedere situaţia dificilă creată de invazia rusă în Ucraina, ţinem permanent legătura şi suntem alături de comunitatea de români din această ţară, să le asigurăm tot ceea ce au nevoie pentru a putea să facă faţă tragediei războiului şi crizelor conexe acestui conflict. Suntem alături de toţi românii de pretutindeni", precizează prim ministrul.

VEZI ȘI Iohannis, de Ziua Românilor de Pretutindeni: Relocarea unor companii în România, o oportunitate pentru cei care vor să revină în țară

29 mai, Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită la TVR Internaţional