Premierul demis, Florin Cîțu, declarații după discuția cu Dacian Cioloș, premierul desemnat: Astăzi nu a fost o concluzie. Mi se pare normal ca cei care au declanșat criza să vină și cu o soluție
13 Octombrie 2021, 18:24 (actualizat 13 Octombrie 2021, 23:05)
(actualizat 13 Octombrie 2021, 23:05) | Mihaela Carpea

Discuția dintre premierul desemnat Dacian Cioloș și liderii partidelor din coaliția de guvernare s-a încheiat după aproximativ o oră. A fost o rundă așteptată pentru soarta unui viitor guvern, catalogată însă de multe surse politice drept o întâlnire "de curtoazie". Președintele PNL, Florin Cîțu, nu a avut niciun mandat din partea partidului.

"Am acceptat această întâlnire din respect pentru români și pentru mandatul dat de Klaus Iohannis", a subliniat Florin Cîțu.

"Astăzi nu a fost o concluzie. (...) Am spus și în această întâlnire că mi se pare normal ca cei care au declanșat criza, adică coaliția AUR - PSD - USR, să vină și cu o soluție. Am primit mandatul domnului Dacian Cioloș, o să mai discutăm, o să mai vedem, dar astăzi nu avem nicio concluzie. El dorește să refacă coaliția și o să mai discutăm", a adăugat Cîțu.

"Noi vrem ca România să nu rămână în criză, dar așa cum am spus și spun de fiecare dată, soluția în primul rând trebuie să vină de la cei care au aruncat România în criză, după aceea vedem mai departe", a precizat Cîțu.

Nu s-a ajuns la o discuție despre ministere, a arătat premierul demis.

"Responsabilitatea găsirii unei majorități este a domnului Dacian Cioloș. (...) Noi suntem un partid responsabil, suntem aici, vrem să rezolvăm această criză, dar, repet, nu noi suntem cei care am creat această criză. În primul rând, responsabilitatea este a premierului desemnat să găsească  majoritatea", a reiterat Cîțu.

"Astăzi n-a fost o negociere în primul rând, a fost o discuție, vom vedea ce se va întâmpla în zilele următoare", a arătat Cîțu răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști.

"Dacă vom avea o altă discuție, poate se va prezenta și programul de guvernare", a subliniat premierul demis. Pentru alte discuții, Florin Cîțu va merge în PNL.

Ulterior, conducerea PNL a anunțat că Biroul Executiv nu se va întruni joi, ci vineri, la ora 11.00, la Camera Deputaţilor.

PNL va face o desemnare când va avea o majoritate, a precizat Cîțu.

Florin Roman va fi susținut ca președinte interimar al Camerei Deputaților, a mai subliniat Cîțu.

"Astăzi nu am ajuns la o concluzie și sigur trebuie să vedem fiecare dintre părți ce va discuta când va ajunge înapoi în forurile decizionale", a remarcat liderul UDMR,  Kelemen Hunor.

Ce a observat Kelemen Hunor pe parcursul discuției de miercuri seară a fost lipsa de încredere - "fără încredere e greu să construiești ceva", a subliniat el.

"Ținta noastră, și aici vorbesc de UDMR, în acest moment este o singură țintă: să găsim soluții într-o formulă sau alta de guvernare pentru toate problemele cu care ne confruntăm - valul 4 al pandemiei, prețurile la energie, și bineînțeles celelalte chestiuni legate de inflație, de PNRR. Tot ce înseamnă alte priorități trebuie lăsate până anul viitor, până când trecem de această criză", a declarat el.

"Eu sper că fiecare mai lasă din orgoliile prezentate și în dreapta, și în stânga. Ceea ce am văzut și ceea ce s-a întâmplat este în spatele nostru - nu putem schimba. Nu putem schimba  nici votul la moțiunea de cenzură, nu putem schimba nimic nici în ceea ce privește alăturarea de AUR a celor de la USR, dar spre că putem schimba viitorul, putem schimba ziua de mâine, asta ne interesează pe noi", a adăugat el.

"Oricine dacă lipsește din această formulă de 3 + 1 - PNL, USR, UDMR și Grupul minorităților naționale - coaliția din decembrie nu mai există, nu mai funcționează. Domnul Dacian Cioloș are mandatul de a coagula o majoritate. Astăzi nu a avut succes, dar mai sunt câteva zile până miercurea viitoare, când expiră termenul de 10 zile", a declarat Kelemen Hunor.

După întâlnire, Dacian Cioloș a anunțat că nu s-a luat nicio decizie. El a precizat totuși că miercuri seară se va întruni un Birou Național al USR.

După întâlnire, liderul PNL și cel al UDMR au continuat să discute înainte de a ieși la declarații în fața jurnaliștilor.

"Ne găsim într-un moment excepțional, care cere soluții excepționale", a declarat Dacian Cioloș la intrarea la negocieri. "N-am venit la această întâlnire ca să aflu ce pot să îmi ofere mie partenerii noștri de coaliție, ci ce sunt ei dispuși să ofere de fapt României", a adăugat el.

La discuții a participat și liderul Grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian.

VEZI și Dan Barna, la TVR: Dacă nu se deschid negocierile, cel târziu luni - cabinet propriu