Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, are misiunea de a forma un guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD. Nume posibile în noul Executiv
21 Octombrie 2021, 18:51 (actualizat 21 Octombrie 2021, 19:34)
(actualizat 21 Octombrie 2021, 19:34) | Știrile TVR

Nicolae Ciucă este noul premier desemnat în urma consultărilor dintre președintele Klaus Iohannis și liderii partidelor parlamentare. Și are misiunea de a forma un guvern minoritar PNL-UDMR, cu susținere în parlament. De altfel, Nicolae Ciucă și-a luat angajamentul să poarte negocieri cu toate partidele în vederea creării unei majorități confortabile. La consultările de la Palatul Cotroceni, președintele le-a cerut liderilor politici o abordare constructivă pentru găsirea unei formule de guvernare.

Anunțul președintelui Klaus Iohannis a venit după trei ore de consultări cu liderii partidelor parlamentare. Alături de el, a fost și premierul desemnat, Nicolae Ciucă, până acum ministru al Apărării în guvernele Cîțu și Orban.

"Am înţeles încredinţarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pentru a putea depăşi situaţia de criză în care ne aflăm. În acest sens vom negocia cu toate forţele responsabile, astfel încât într-o perioadă cât mai scurtă să reuşim să formăm guvernul şi astfel încât guvernul să fie aprobat", a declarat premierul desemnat.

Nicolae Ciucă a fost desemnat premier după ce liberalii au renunțat să-l mai propună prim-ministru pe Florin Cîțu, așa cum stabiliseră inițial. De altfel, și șeful statului a cerut o soluție constructivă, în primul rând, de la PNL.

Situația e mult diferită față de prima rundă de consultări, din cauza evoluției crizei pandemice, le-a transmis președintele Klaus Iohannis liderilor PNL și PSD.

Partidele analizează oferta liberalilor: un guvern minoritar PNL-UDMR, cu susținerea discretă, pentru un timp limitat, a PSD.

Propunerea liberalilor nu este însă pe placul USR, exclusă din formula de guvernare. Și nici AUR nu o susține.

Nicolae Ciucă are la dispoziție 10 zile să formeze guvernul, să pună la punct programul de guvernare și să ceară votul de încredere în Parlament.

Potrivit surselor politice, se conturează deja cabinetul Nicoale Ciucă. Apar nume noi: liberalul Iulian Dumitrescu ar putea fi numit la Transporturi, Daniel Petrescu la Apărare și Adrian Cosma la Agricultură. Nelu Tătaru ar putea reveni la Sănătate, iar Cătălin Predoiu, la Justiție. Lucian Bode, Raluca Turcan, Sorin Cîmpeanu, Bogdan Aurescu și Eduard Novak și-ar păstra portofoliile. Și UDMR ar rămâne să conducă aceleași ministere ca în cabinetul Cîțu.