Premierul Ludovic Orban, în debutul ședinței de guvern: Prefer să izolăm virusul decât să ajungem în situația să-i izolăm pe români sau, Doamne ferește, să fim izolați de alte țări

9 iulie 2020, 16:36

„Transmit un mesaj foarte serios. Creșterea numărului de cazuri, creșterea numărului de persoane diagnosticate pozitiv trebuie să ne pună în gardă și vă solicit fiecărui ministru să sunați mobilizare generală în ministerele pe care le conduceți. Toate ministerele care sunt implicate în bătălia anti-COVID trebuie să fie mobilizate la maximum și să utilizeze toate instrumentele legale pentru a putea reduce numărul de persoane infectate”, a declarat Ludovic Orban în debutul ședinței de guvern.

„Fără menajamente, fără milă față de cei care încalcă legea și care încalcă regulile de protecție sanitară. Toate instituțiile cu atribuții de control trebuie să fie mobilizate în teren și să controleze la sânge peste tot unde trebuie respectate reguli. Prefer să izolăm virusul decât să ajungem în situația să-i izolăm pe români sau, Doamne ferește, să fim izolați de alte țări din Uniunea Europeană ca urmare a creșterii numărului de cazuri”, a declarat premierul.

Șeful executivului a anunțat că împreună cu ministrul de Interne, Marcel Vela, a convocat pentru sâmbătă o conferință cu prefecții și cu toate instituțiile cu atribuții în gestionarea epidemiei de coronavirus. „Vom stabili modalitatea de acțiune în teren, vom discuta de implicarea administrațiilor locale în respectarea regulilor”, a precizat Orban.

El a subliniat că este foarte important în acest moment ca autoritățile să aibă alături toți actorii instituționali, atât din public, cât și din privat.

Premierul Ludovic Orban i-a cerut și ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să pregătească o întâlnire cu toții șefii direcțiilor de sănătate publică, pentru a discuta în detaliu despre acțiunile ce se impun în actualul context epidemiologic.

Joi la prânz, președintele Klaus Iohannis a făcut apel la Parlament să adopte cadrul legal care ar permite autorităților să protejeze populația în această criză sanitară.

Șeful statului a anunțat că a transmis legislativului o informare privind starea de urgență instituită pe întregul teritoriu al României prin cele două decrete, semnate pe 16 martie și, respectiv, 14 aprilie. „Documentul prezintă în mod sintetic și transparent acțiunile și inițiativele pe care le-am avut pe perioada stării de urgență pentru a atinge obiectivele prioritare urmărite, respectiv protejarea sănătății cetățenilor, limitarea efectelor pandemiei, protejarea și relansarea economiei. Totodată, documentul propune și o serie de măsuri menite să îmbunătățească în viitor capacitatea de răspuns din partea statului în fața unor provocări similare„, a declarat Klaus Iohannis.

Bilanț: Un nou record de infectări într-o singură zi, de la începutul pandemiei: 614 cazuri noi

„Suntem într-un moment de cumpănă. Există riscul unei creșteri în continuare a numărului de cazuri”, a atras atenția miercuri seară, de la Palatul Victoria, premierul Ludovic Orban.

Declarația premierului Ludovic Orban a venit la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a făcut apel la populație să respecte cele 3 măsuri sanitare obligatorii de protecție în fața coronavirusului.

Șeful statului a avertizat miercuri după-amiază, după o vizită la Institutul Cantacuzino, că ne apropiem periculos de limita superioară a sistemului ATI.

„Dacă situația se înrăutățește și nu găsim altă cale, putem să revenim la măsuri mai restrictive”, a avertizat miercuri Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite