Premierul Nicolae Ciucă: Vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul. Există fie varianta Protocolului, fie negocieri și reasumare de ministere

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă
24 mai 2023, 09:13

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la Vila Florica din Argeş, întrebat de jurnalişti despre rotativa guvernamentală, că vineri îşi va depune mandatul.

„Vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul”, a anunțat Ciucă.

Prim-ministrul a vorbit şi despre negocierile care se poartă pentru ministere:  „Există în momentul de faţă discuţii, negocieri, astfel încât fie există varianta protocolului, fie negocieri şi reasumare de ministere la nivelul fiecărui partid. Ştiţi foarte bine cum se fac astfel de negocieri, modul în care se asumă fiecare minister are o anumită procedură, după care se negociază pe fiecare minister în parte. Este normal să existe o ierarhizare în funcţie de ponderea fiecărui partid în Parlament şi în coaliţie.”

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a fost prezent miercuri, la Vila Florica de la Ştefăneşti, judeţul Argeş, la evenimentul care a marcat 148 de ani de existenţă a Partidului Național Liberal.

ACTUALIZARE Nicolae Ciucă a declarat că vineri își depune mandatul de premier. Anunțul oficial a fost făcut la Vila Florica din Ștefănești, județul Argeș, unde liderii liberali sărbătoresc Ziua Partidului Național Liberal. Ciucă a mai spus că este stabilit că vor fi 18 ministere.

Vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul„, a afirmat premierul.

Întrebat dacă acest lucru se va întâmpla indiferent dacă se termină greva din educație sa nu, Ciucă a evitat să dea un răspuns.

Legat de rămânerea în Executiv, Nicolae Ciucă a spus: „Se consumă ziua de vineri şi voi lua o decizie”.

Premierul a mai spus că negocierile privind viitorul guvern nu sunt încheiate, „prin urmare orice formulă de la cea a rămânerii în Protocol, până la cea a modificării asumării ministerelor de către fiecare partid în parte este deschisă.”

Există, în momentul de față, discuții, negocieri. Fie există varianta Protocolului, fie negocieri și reasumare de ministere la nivelul fiecărui partid din coaliție„, a subliniat premierul.

Nicolae Ciucă a mai declarat că Ministerul Transporturilor, pe care și-l dorește PSD, încă se negociază, dar că decizia ca următorul guvern să aibă în total 18 ministere este deja luată. ”Este normal să existe o ierarhizare, în funcție de ponderea fiecărui partid”.

Premierul Ciucă  a declarat că vor exista discuții cu președintele Iohannis după ce se vor încheia negocierile între partide. „Președintele nu se implică în acest proces, este decizia partidelor politice ce fac„, a precizat șeful executivului.

 

 

ACTUALIZARE Potrivit surselor, vineri, Nicolae Ciucă ar urma să-și depună mandatul și, cel mai probabil sâmbătă am putea avea consultări la Palatul Cotroceni, urmând ca până săptămâna viitoare să avem o listă cu noii miniștri. În aceste zile se fac ultimele jocuri, pentru că fiecare partid își pregătește strategia pentru a negocia la Palatul Cotroceni și pentru a cere portofoliile pe care și le dorește.

Rămâne de văzut dacă va fi respectat Protocolul pe care cele trei partide l-au semnat în urmă cu mai bine de un an, a transmis Alina Sorocean pentru TVR INFO.

 

 

Ce spun reprezentanții partidelor din coaliție

Reprezentanți ai partidelor din coaliție au discutat subiectul rocadei guvernamentale marți seara, la emisiunea Tema Zilei de la TVR INFO.

Adrian Hatoș, senator PNL: „De la început, liderii Partidului Național Liberal au zis că ei sunt total de acord cu respectare în totalitate a acestui protocol. Iar atunci când prim-ministrul afirmă că își va da demisia conform calendarului, eu zic că trebuie să avem încredere. eu cred că rotoativa trebuie să e produc cât mai repede pentru că este o perioadă de tranziție și de incertitudine în care agențiile, ministerele așteaptă.”

Bogdan Matei, senator PSD: „În acest moment, Protocolul trebuie să fie respectat. Suntem trei partide – PNL, PSD, UDMR – ce s-au asumat să guverneze această țară. Din punctul meu de vedere, până în 2024, cele trei partide trebuie să guverneze. Dincolo de alte discuții ce au loc în cadrul coaliției, din punctul meu de vedere, cu procente mai mari sau mai mici, cred că aceste discuții nu își au rostul. UDMR este un partener de încredere ce aduce echilibru în cadrul coaliției și trebuie respectat ca atare fără să mergem în logica procentelor existente în cadrul fiecărui partid. Așadar, din punctul meu de vedere, cred că această tranziție trebuie să fie făcută foarte rapid, astfel încât să avem cât mai rapid noul guvern.”

Szabo Odon, deputat UDMR: „Rotativa, în ceea ce privește actul semnat și asumat de cei trei lideri, înseamnă că se schimbă anumite ministere între PSD și PNL. Acest lucru se poate realiza într-o singură zi. Pentru că, dacă se respectă Protocolul și eu nu cred că cineva, mai ales în asemenea situație, pe asemenea tensiune, dorește să alimenteze că uite – nu m-am ținut de cuvânt nici când am semnat Protocolul – de ce m-aș ține de cuvânt că vă promt vouă ceva, profesorilor. Deci e foarte greu acum de gestionat altfel această chestiune pentru că ai dat un cuvânt, ai un protocol semnat – se închide într-o sigură zi. Respecți Protocolul.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite