Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba, săptămâna viitoare, plafonarea preţurilor poliţelor RCA. ASF își retrăsese proiectul inițial

Prim-ministrul Nicolae Ciucă
Prim-ministrul Nicolae Ciucă
24 martie 2023, 12:15

Proiectul de hotărâre de guvern care prevede plafonarea prețurilor RCA se afla în circuitul de avizare în Guvern, după ce primise aprobarea Ministerului Finanțelor. Documentul a stârnit o serie de reacții, iar brokerii și asigurătorii au anunțat că nu susțin un act normativ care ar avea un impact negativ major. Premierul anunță însă că Guvernul îl va adopta cât mai repede.

Nicolae Ciucă, premierul României: Documentele au fost retrase de ASF până la armonizarea tuturor opiniilor și argumentelor. Acesta va fi aprobat săptămâna viitoare.

Daniel Apostol, director de comunicare ASF: În perioada în care proiectul a stat în dezbatere publică, mai multe părţi interesate au făcut observaţii cu privire la acest proiect. Este firesc să analizăm propunerile, să analizăm toate aceste observaţii.

Patronatul Brokerilor de Asigurare și Uniunea Societăților de Consultanță în Asigurări au reclamat că nu pot accepta o formă de îngrădire a concurenței care ar înrăutăți și mai mult situația dificilă a pieței de asigurări RCA. În plus, asigurătorii acuză încălcarea legilor europene.

Mădălin Roșu, preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (preluare Banii, Azi): Plafonarea nu aduce nimic bun. Am văzut exercițiul ăsta acum câțiva ani, am văzut efectele dezastruoase. A veni și a plafona doar prețul, fără a te uita de fapt care e cauza care duce la acest preț înseamnă că nu înțelegem mecanismele economice și de risc.

Asigurătorii mai acuză că legea RCA trebuie modificată pentru ca service-urile să nu mai poată emite facturi mult mai mari față de valoarea pagubelor.

Dan Barbu, președintele Patronatului Operatorilor de Service Auto din România: Dacă s-ar plafona tarifele la service ar trebui să se plafoneze și ce este în spatele calculului acestui tarif, vorbim de energie, gaze, o grămadă de taxe. Atât timp cât niște lucrări ni se plătesc cu o diferență de 2-3 ani. În acest moment de la City avem de încasat bani cu întârziere de aproape un an și jumătate.

Ministrul Finanțelor recunoaște că este nevoie de reglementarea legislației privind asigurările RCA. În privinţa despăgubirii românilor afectați de falimentul Euroins, Adrian Câciu spune că sunt bani la Fondul de Garantare a Asiguraților.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor (21 martie): Această intervenție a guvernului trebuie însoțită în continuare de un plan de acțiuni al ASF. Fondul de Garantare este la ASF. Ei au posibilitatea și să se capitalizeze, să găsească surse de finanțare, ca toată lumea să fie acoperită.

Vicepremierul Kelemen Hunor declara însă la TVR Info că Fondul de Garantare s-a golit după falimentul City Insurance. Acum trebuie căutate soluții pentru ca românii afectați de ieșirea de pe piață a companiei Euroins să poată fi despăgubiți.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Guvernul va aproba, săptămâna viitoare, proiectul de hotărâre privind plafonarea preţurilor poliţelor RCA, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va armoniza proiectul de act normativ în concordanţă cu observaţiile primite în urma punerii în transparenţă publică, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

„Va fi aprobat săptămâna viitoare, după ce ASF-ul îl va readuce la nivelul Guvernului”, a declarat Nicolae Ciucă, vineri, în cadrul şedinţei de guvern.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras proiectul privind preţurile poliţelor RCA pentru a realiza o analiză a observaţiilor apărute, a precizat, vineri, purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.

„Ca urmare a observaţiilor pronunţate pe proiectul iniţial pus în dezbatere publică, proiectul a fost retras tocmai pentru a se realiza o analiză a acestor observaţii”, a declarat Daniel Apostol.

Brokerii de asigurări au anunţat vineri că se opun proiectului de HG privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru poliţele RCA, principalul motiv fiind impactul negativ major pe care viitorul act normativ îl va avea asupra distribuţiei de asigurări, a consumatorilor şi, totodată, asupra tuturor participanţilor la traficul rutier.

„Varianta actuală a proiectului de act normativ riscă să determine un blocaj cvasi-total în piaţa de asigurări RCA, fie prin limitarea vânzării de poliţe RCA de către societăţile de asigurare, fie prin retragerea unor jucători de pe piaţa RCA (aşa cum s-a întâmplat cu Uniqa Asigurări după falimentul City Insurance), fie printr-o combinaţie a celor două ipoteze”, se menţionează într-un comunicat comun semnat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) şi Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare (PRBAR).

Astfel, UNSICAR şi PRBAR solicită retragerea acestui proiect şi iniţierea unui dialog cu toţi actorii pieţei (consumatori, asigurători, distribuitori de asigurări, prestatori de servicii), în cadrul căruia să fie expuse punctele de vedere de către toate părţile implicate şi, împreună, să fie identificate soluţii constructive, în beneficiul şi pe termen mediu şi lung al consumatorilor de asigurări şi al păgubiţilor, precum şi al tuturor participanţilor la această piaţă.

Şi asociaţiile asigurătorilor au anunţat că nu sunt de acord cu proiectul de hotărâre de guvern privind îngheţarea preţurilor RCA, pe motiv că încalcă legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic, ambiguu şi poate destabiliza şi mai mult piaţa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite