Preoți ai Bisericii Ortodoxe Sârbe arestați în Muntenegru după ce au oficiat o slujbă uriașă, încălcând normele de protecție dictate de autorități în pandemie

13 mai 2020, 21:40

Sute de oameni au sărit în ajutorul prelaților aduși pentru interogatoriu la secția de poliție. Au fost mobilizați de opoziția pro-sârbă din Muntenegru și au refuzat să plece din fața secției, chiar dacă le-au cerut acest lucru înșiși oamenii bisericii.

Cei 8 sunt acuzați de încălcarea normelor sanitare legate de prevenirea unei boli contagioase periculoase.

Pedeapsa maximă pentru această faptă este de 12 ani de închisoare.

La slujba care a tensionat atât de mult atmosfera în zonă au participat mii de oameni înghesuiți unul în altul, fără măști, fără alte măsuri de protecție, iar după liturghie credincioșii au pornit într-o adevărată procesiune pe străzile orașului.

Echipa de criză constituită în Muntenegru la nivel național s-a sesizat imediat. A declarat serviciul religios drept „ilegal”, pentru că a pus în pericol eforturile de combatere a coronavirusului. Dar Biserica Ortodoxă Sârbă, în calitate de organizator, a afirmat că e „umilită în mod intenționat”.

Arestarea celor 8 prelați intervine în contextul conflictului persistent dintre autoritățile pro-occidentale din Muntenegru și ortodocșii sârbi din această țară, a căror biserică e considerată acolo drept un instrument al amestecului Serbiei în afacerile interne ale altui stat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite