Preşedintele american Joe Biden a coborât în sondaje la 40%, aproape de minimul mandatului
19 Ianuarie 2023, 14:27 (actualizat 19 Ianuarie 2023, 14:38)
(actualizat 19 Ianuarie 2023, 14:38) | Știrile TVR

Rata de aprobare de către americani a prestaţiei preşedintelui democrat Joe Biden este de 40%, aproape de minimul mandatului început în 2021, arată un sondaj de opinie Reuters/Ipsos, ale cărui rezultate au fost publicate joi.

În urmă cu o lună, un sondaj similar consemna 39% opinii favorabile despre liderul de la Casa Albă.

Reuters menţionează şi contextul lipsei de popularitate a preşedintelui: criticile republicanilor privind documentele secrete găsite în ultimele luni în locuinţa acestuia din statul Delaware.

Biden a început anul într-o situaţie bună, după rezultatele neaşteptat de bune obţinute de democraţi la alegerile pentru Congresul SUA de la jumătatea mandatului prezidenţial şi după ce s-a confirmat că inflaţia este în scădere. Republicanii păreau dezorientaţi, având nevoie de câteva zile pentru a desemna un nou preşedinte al Camerei Reprezentanţilor.

Cel mai recent sondaj sugerează însă că publicul american nu şi-a schimbat semnificativ opinia despre preşedintele în vârstă de 80 de ani, care se pregăteşte să candideze din nou în 2024. Surse ale agenţiei Reuters afirmă că el şi-ar putea anunţa oficial intenţia chiar luna viitoare, după discursul despre starea naţiunii din 7 februarie.

Mandatul lui Biden, început în toiul epidemiei de COVID-19, a fost marcat de sechelele economice ale crizei sanitare mondiale, inclusiv o inflaţie în creştere rapidă. În mai şi iunie anul trecut, rata de aprobare a performanţelor sale scăzuse chiar la 36%.

Ultimul sondaj Reuters/Ipsos arată că americanii sunt nemulţumiţi de conducerea de la Washington în general. Doar 20% din cei care au răspuns la întrebări îl apreciază favorabil pe preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, cel mai înalt oficial republican ales. Despre Cameră în ansamblu opiniile sunt bune doar în proporţie de 38%, iar despre Senat - de 35%.

Consultarea publică a avut loc timp de trei zile, încheindu-se duminică. Au fost consemnate răspunsurile a 1035 de adulţi dintr-un eşantion reprezentativ la nivel naţional. Marja de eroare este de +/- 3%, precizează Agerpres, care citează Reuters.