Preşedintele argentinian susţine introducerea unei taxe pentru ”beneficii neaşteptate” trase de pe urma războiului din Ucraina

Alberto Fernandez
Alberto Fernandez
7 iunie 2022, 09:29

Războiul din Ucraina, cu impactul lui asupra preţurilor, „afectează milioane, însă este în beneficiul unui număr foarte mic de persoane (…) care câştigă enorm”, a declarat preşedintele Alberto Fernandez, prezentând, de la sediul preşedinţiei, proiectul privind introducerea unei taxe excepţionale.

„Este o imoralitate, o indecenţă pe care noi, cei aflaţi la conducerea statului, nu o putem permite”, într-o ţară unde sărăcia a atins pragul de 37%, iar previziunile privind inflaţia pentru 2022 ating 60%.

Fernandez nu a menţionat sectoarele vizate, însă a evocat creşterile din ultimele luni pentru preţul grâului, culturilor de floarea soarelui, porumbului sau cărnii de vită, Argentina fiind o mare exportatoare a acestora două din urmă.

Preşedintele peronist (centru-stânga), alături cu ministrul său al economiei Martin Guzman, i-a cerut Parlamentului, unde proiectul de lege urmează să fie depus în următoarele săptămâni, să susţină această taxă, dând asigurări că aceasta nu este deloc o măsură de stânga radicală.

„Nu facem decât ceea ce a mai făcut lumea mai demult şi face din nou astăzi”, a adăugat el, evocând o taxă excepţională anunţată în luna mai de Regatul Unit asupra beneficiilor giganţilor petrolieri, în Italia asupra „supra-profiturilor” din sectorul energiei sau o taxă similară instituită în SUA în 1917, în contextul Primului Război Mondial.

Guvernul argentinian de centru-stânga ştie totuşi că partida este departe de a fi câştigată, într-un Parlament unde nu dispune de majoritate absolută în niciuna dintre cele două camere, chiar dacă dispune de grupul cel mai mare.

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite