Preşedintele Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19, Adriana Pistol: Până în toamnă o să avem 20.000 de cazuri

Coronavirus
Coronavirus
20 mai 2020, 15:53

Adriana Pistol a mai precizat că, în ultimele zile s-a înregistrat o diminuare a ratei de pozitivitate a testelor COVID-19, dar a estimat că în cursul săptămânii viitoare această rată ar putea creşte.

„De la un număr aproximativ de 700 – 800 de teste care au fost realizate, iniţial, zilnic, am ajuns să avem zile în care am avut peste 10.000 de teste pe zi. Sigur că numai o parte dintre ele au fost pozitive. Rata de pozitivitate a fluctuat. Iniţial a fost mai crescută. Nu am depăşit niciodată 10% din numărul de teste realizate, ca rată de pozitivitate. Acum, această rată de pozitivitate este şi mai mică. Ieri am avut aproximativ 3.000 de teste şi doar aproximativ 160 de cazuri. (…) Sperăm ca acest lucru să se petreacă şi în continuare, deşi trebuie să recunosc, eu, ca medic epidemiolog, am oareşicare îndoieli. Mă aştept la o creştere mai consistentă a numărului de cazuri în următoarele zile. Aş putea spune, mai exact, în cursul săptămânii viitoare”, a arătat Adriana Pistol.

Consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun a declarat că România a gestionat „într-un mod eficient” criza pandemică, menţionând că măsurile de relaxare vor fi adoptate gradual, în condiţiile în care OMS recomandă un interval de două săptămâni pentru a evalua impactul real al fiecărei măsuri.

„Practic, în această etapă, responsabilitatea cea mai mare este la nivel individual. Ea trece de la autorităţi la fiecare dintre noi şi cred că de comportamentul responsabil al fiecăruia dintre noi depinde evoluţia ulterioară a pandemiei. Iar contribuţia fiecăruia contează ca să ne asigurăm că nu pierdem ceea ce am câştigat cu atâta dificultate, cu mari sacrificii până la acest moment. (…) Trebuie să rămânem cu toţii vigilenţi, trebuie să acceptăm această nouă normalitate. Deşi nu am trăit niciodată o situaţie similară, trebuie să acceptăm regulile pe care ea ni le aduce: purtarea măştii, menţinerea distanţei fizice de un metru şi jumătate, măsurile de igienă a mâinilor, lucruri care, teoretic, nu par atât de dificile. Şi cred că merită efortul de a ne păstra sănătatea – a noastră şi a celor dragi. Trebuie să fim pregătiţi, pe baza lecţiilor învăţate, pentru un posibil al doilea val al pandemiei, pe care, de altfel, specialiştii îl anticipează, şi trebuie să rămânem solidari”, a spus Diana Păun.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă