Charles Michel la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis: Aderarea la Schengen rămâne un obiectiv național. Avem susținerea președintelui Consiliului European pentru adoptarea unei decizii pozitive anul acesta

27 martie 2023, 07:44

„Am avut astăzi și un schimb de vederi pe tema aderării României la spațiul Schengen și a rolului țării noastre în garantarea securității frontierei externe a Uniunii Europene. Avem în acest proces susținerea președintelui Consiliului European în vederea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea anul acesta. De altfel, domnule președinte, veți putea constata în cadrul vizitei pe care o veți efectua astăzi la Centrul operațional de coordonare al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră acțiunea noastră concretă de consolidare a securității frontierelor externe ale Uniunii Europene prin tehnologie de ultimă generație și o capacitate de supraveghere în timp real a situației de la frontieră, care să permită gestionarea eficientă și rapidă a posibilelor situații de criză”, a declarat președintele Klaus Iohannis la finalul discuțiilor cu Charles Michel.

„Am prezentat astăzi demersurile în care ne-am implicat constructiv pentru implementarea rapidă a concluziilor pe migrație pe care le-am agreat în luna februarie. În acest sens, proiectul pilot la frontiera româno-sârbă pe care l-am agreat cu Comisia Europeană va permite țării noastre să împărtășească bunele practici în materie de gestionare a frontierelor externe”, a adăugat Klaus Iohannis.

„Noi nu trebuie să dovedim nimic, toată lumea a înțeles că suntem pregătiți, însă avem o situație generată de migrație la nivel mondial și la nivel european”, a subliniat președintele, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști.

Ambiția mea și a noastră este să finalizăm acest proces în acest an, a reiterat șeful statului, adăugând că și-ar dori ca aderarea să se facă simultan cu Bulgaria.

„Continuă toate negocierile. (…) Nu există nicio asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie sau din altă parte, însă ambiţia noastră este să finalizăm acest proces în cursul acestui an, cu succes pentru România, în varianta cea mai bună şi pentru Bulgaria. Nouă ne convine cel mai bine să intrăm împreună în Schengen. Problema este mult mai mult decât o problemă a României sau a Austriei sau a unor funcţionari din Bruxelles, este o problemă a Uniunii Europene să rezolvăm această chestiune. Schengen este o emblemă a UE. Este vorba de libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni, şi faptul că pe 8 decembrie nu s-a reuşit un vot este o palmă dată Uniunii Europene şi aspiraţiilor de liberă mişcare a cetăţenilor europeni. Această problemă trebuie rezolvată cu cât mai repede, cu atât mai bine, dacă vrem ca cetăţenii noştri să creadă în continuare că Uniunea Europeană este un spaţiu nu doar al pieţei unice, ci şi al libertăţii de mişcare”, a subliniat Klaus Iohannis.

Cei doi înalţi demnitari au avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale.

Vizita lui Charles Michel la București este prima de când a preluat mandatul şi vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primăvară şi la Summitul Euro în format extins.

Preşedintele Consiliului European va face marţi o vizită în Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite