Preşedintele francez vrea ca reforma pensiilor să intre în vigoare până la finalul anului. "Această reformă este necesară chiar dacă nu îmi face plăcere"
22 Martie 2023, 15:50 (actualizat 22 Martie 2023, 18:54)
(actualizat 22 Martie 2023, 18:54) | Știrile TVR

Reforma sistemului de pensii din Franţa, extrem de contestată în ultimele zile, va trebui să ''intre în vigoare până la finalul anului întrucât ea este necesară'', a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un interviu acordat miercuri posturilor de televiziune TF1 şi France2, transmite agenția AFP, preluată de Agerpres.

''Această reformă este necesară chiar dacă nu îmi face plăcere; aş fi vrut să nu o fac, dar mi-am luat angajamentul că o voi face. Nu există 100 de căi pentru a echilibra conturile. Această reformă este necesară'', a declarat şeful statului francez.

El a subliniat că ''violenţa extremă'' care a caracterizat protestele din Franţa în ultimele zile este inacceptabilă.

Zeci de persoane au fost arestate în Franţa după proteste sporadice izbucnite la câteva ore după ce guvernul l condus de Elisabeth Borne a supravieţuit, cu un scor strâns, unei moţiuni de cenzură în parlament în legătură cu profund nepopulara reformă a pensiilor.

Dacă moţiunea ar fi trecut, guvernul  ar fi fost demis şi s-ar fi pus capăt legii prin care vârsta de pensionare creşte de la 62 la 64 de ani.

Furia nu s-a domolit însă - protestatari au ieşit în stradă în multe oraşe, deputaţi din opoziţie au promis să forţeze retragerea reformei şi sindicatele pregătesc o nouă zi de mobilizare naţională pentru joi.

Pe unele din celebrele bulevarde din centrul Parisului, pompierii s-au luptat să stingă grămezile de gunoi, rămase nestrânse de mai multe zile din cauza grevelor şi cărora protestatarii le-au dat foc.