Preşedintele Iohannis la Summitul Parteneriatului Estic: Voi solicita să dăm șansa celor care vor mai mult să facă mai mult, cum este cazul Republicii Moldova. Ajutor de 60 de milioane de euro pentru cetățenii R. Moldova

Președintele Klaus Iohannis la Bruxelles
Președintele Klaus Iohannis la Bruxelles
15 decembrie 2021, 16:20

Parteneriatul Estic este un instrument care a fost creat de Uniunea Europeană pentru a ține aproape aceste țări care au fost sub influența Uniunii Sovietice și care au de suferit din cauza acestor politici agresive ale Federației Ruse în zonă, a transmis, pentru principalul Telejurnal, Lucian Pîrvoiu, trimis special al TVR la Bruxelles.

La summit au fost anunțate deja ajutoare financiare: 2,3 miliarde de euro va plăti Comisia Europeană pentru a sprijini cele 5 state din Parteneriatul Estic, pentru a-și reveni în urma pandemiei de coronavirus.

Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 60 de milioane de euro pentru cetățenii R. Moldova care nu își pot plăti facturile în această iarnă din cauză că Federația Rusă, prin Gazprom, a mărit foarte mult prețurile la gazele naturale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că va solicita în cadrul Summitului Parteneriatului Estic ca Uniunea Europeană să se implice mai intens şi mai des în rezolvarea conflictelor care afectează partenerii şi să se dea şansa celor care vor să facă mai mult, dând ca exemplu Republica Moldova.

„Este un summit mult aşteptat şi este destul de clar că există aşteptări din ambele părţi. Noi, din Uniune, ne aşteptăm ca partenerii noştri să îndeplinească ce s-au angajat să îndeplinească prin, de exemplu, acordurile de asociere, dar, din partea lor, sigur, există aşteptări ca Uniunea să-i sprijine, să-i ajute şi să-i îndrume. În alocuţiunea mea, eu voi solicita, printre altele, două lucruri. Primul – ca Uniunea Europeană să se implice mai mult, mai intens şi mai des în rezolvarea conflictelor care afectează pe partenerii noştri. Iar al doilea lucru se referă la viteza diferită cu care se mişcă partenerii noştri. Este clar că unii se mişcă mai repede, sunt dispuşi să facă mai mult, cum este cazul Republicii Moldova, unde avem o administraţie acum care este dispusă să facă reformele necesare şi să se mişte mai repede în direcţia Uniunii Europene, şi solicitarea mea este în sensul să dăm şansa celor care vor mai mult să facă mai mult”, a spus şeful statului înainte de participarea la Summitul Parteneriatului Estic.

Declarații Klaus Iohannis la Bruxelles:

  • E un summit mult așteptat și este destul de clar că există așteptări din ambele părți
  • Noi, din UE, ne așteptăm ca partenerii noștri să îndeplinească ce au promis
  • Din partea lor există așteptări ca UE să-i sprijine, să-i ajute si să-i îndrume
  • Eu voi solicita, printre altele, două lucruri:
  • Ca UE să se implice mai mult, mai intens și mai des în rezolvarea conflictelor care îi afectează pe partenerii noștri
  • Al doilea lucru: viteza diferită cu care se mișcă. E clar că unii se mișcă mai repede, sunt dispuși să facă mai mult, cum e cazul Republicii Moldova
  • Solicitarea mea este în sensul să dăm șansa celor care vor mai mult să facă mai mult
  • Mâine avem ședinta Consiliului și voi face mâine mai multe remarci
  • Am primit demisia domnului Florin Roman, voi numi interimar pe domnul ministru Virgil Popescu
  • Documentele propriu-zise vor fi semnate când ajung în țară

Președintele României  participă, în perioada 15-16 decembrie 2021, la Summitul Parteneriatului Estic şi la reuniunea Consiliului European, care se  desfășoară  la Bruxelles.

Cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic este prezidat de către Președintele Consiliului European, Charles Michel.  Participă șefii de stat și de guvern ai statelor membre UE, liderii celor cinci state partenere – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia și Azerbaidjan, respectiv Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

În cadrul summitului urmează să fie adoptată o Declarație comună care va stabili viziunea strategică pentru perioada post-2020 a Parteneriatului Estic.

Principalele subiecte incluse pe agenda reuniunii Consiliului European se referă la coordonarea europeană în contextul pandemiei de COVID-19, gestionarea situațiilor de criză și reziliența la acestea, prețurile la energie, securitatea și apărarea Uniunii Europene, aspectele externe ale migrației, relațiile externe ale Uniunii, cu accent pe situația de la frontierele UE cu Ucraina și Belarus şi pregătirea Summitului UE-Uniunea Africană din februarie 2022.

Von der Leyen denunţă ”încercarea făţişă” a Rusiei de a intimida Republica Moldova. Preşedinta Comisiei Europene: Trebuie să ne protejăm societățile și democrațiile de acest tip de joc de putere geopolitic cinic

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite