Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR cu privire la un conflict instituţional, în chestiunea Ordonanţei 13

2 februarie 2017, 14:19

Preşedintele Klaus Iohannis: „În chestiunea ordonanţei, am decis să sesizez CCR, este evident că este vorba despre un conflict juridic de natură constituţională, între Guvern, pe de o parte, sistemul de justiţie şi Parlament, pe de altă parte. Acest document este pe drum şi va fi depus la CCR”.

”La data de 31 ianuarie, Guvernul a adoptat Ordonanţa de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (publicată în Monitorul Oficial nr. 92 din 1 februarie 2017). Solicităm Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Guvern, pe de o parte, şi Parlament şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte, conflict născut ca urmare a deciziei Guvernului de a adopta Ordonanţa de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Apreciem că suntem în prezenţa unei situaţii juridice conflictuale a cărei naştere rezidă în mod direct în textul Constituţiei. Prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă Guvernul şi-a exercitat competenţa de a adopta acte normative cu putere de lege cu încălcarea cadrului constituţional
privind delegarea legislativă”, se arată în motivele cererii.

Preşedintele subliniază că, potrivit jurisprudenţei Curţii, conflictele juridice de natură constituţională nu se limitează numai la conflictele de competenţă, pozitive sau negative, care ar putea crea blocaje instituţionale, ci vizează orice situaţii juridice conflictuale a căror naştere rezidă în mod direct în textul Constituţiei (Decizia nr. 901/2009, Decizia nr. 1525/2010).

La rândul său, procurorul general Augustin Lazăr şi-a exprimat speranţa că Guvernul va retrage Ordonanţa 13, în cele din urmă.

Procurorul general Augustin Lazăr: „Organele judiciare au o misiune să combată criminalitatea, vin organele abilitate să prezinte propuneri pentru combaterea criminalităţii, când ne uităm la strategia care ni se pune în faţă, observăm că a fost consultat punctul de vedere al unor infractori, iar strategia restrânge cadrul legal al infractorilor şi prevede strângerea cu două spiţe a cadrului în care acţionează magistraţii. Cu trei ani maxim la abuz în serviciu ce-o să facem? O să ne râdă în nas infractorii. Eu sper că guvernul va proceda la retragerea acestei OUG care este un derapaj constituţional. Sunt multe aspecte care nu au ce căuta într-o ordonanţă de urgenţă”.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să abroge ordonanţa de urgenţă pe tema codurilor penale, adoptată peste noapte.

În paralel, şeful statului a recomandat CSM şi Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională.

Reprezentanţii Guvernului şi ai coaliţiei majoritare nu dau însă înapoi: ministrul Justiţiei şi preşedintele Senatului spun că actul normativ este perfect legal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite