Preşedintele României, distins cu Premiul internațional Carol cel Mare pentru 2020, la Aachen. Klaus Iohannis: Acest premiu îmi reamintește de valoarea UE pentru statele membre, pentru cetățeni și pentru istoria acestui continent
02 Octombrie 2021, 12:22
(actualizat 02 Octombrie 2021, 20:36) (actualizat 02 Octombrie 2021, 20:36)
| Știrile TVR
‹
›
Președintele Klaus Iohannis a fost distins cu prestigiosul Premiu Carol cel Mare, decernat de peste 70 de ani unor personalități care s-au remarcat prin contribuția la construcția europeană. Ceremonia de decernare a avut loc la sediul primăriei orașului german Aachen, fosta capitală a Imperiului lui Carol cel Mare, simbol al unității europene de peste 800 de ani. La cererea președintelui, prima parte a evenimentului, care a avut loc ieri, a început cu un moment de reculegere pentru victimele tragicului incendiu de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. De altfel, Klaus Iohannis a insistat în alocuțiunea sa asupra nevoii de solidaritate și acțiune comună în perioada dificilă cu care se confruntă țările europene și întreaga lume. Ceremonia a fost transmisă în direct, în Ediție Specială, pe TVR 1.
Klaus Iohannis, președintele României: "Este o onoare deosebită pentru mine să primesc astăzi Premiul Internațional “Carol cel Mare” al orașului Aachen pentru anul 2020. Acest premiu, ca simbol al unificării Europei și al procesului integrării europene, are o semnificație aparte pentru mine și pentru cetățenii României, care sunt astăzi și cetățeni ai Uniunii Europene (...). Aș dori să insist asupra valorii acțiunii comune europene, a unității, a educației și democrației europene la acest moment. Un moment în care Europa și întreaga lume se confruntă cu alegeri importante, cu momente dificile, provocate de o deraiere bruscă din cotidian, în fața unui dușman invizibil: un virus a cărui răspândire a generat actuala pandemie și care a făcut necesare noi răspunsuri, soluții sau instrumente comune la nivel european și global. În acest cadru special, cele zece angajamente evidențiate în Declarația de la Sibiu din 9 mai 2019 rămân fundamentale, deoarece Uniunea are acum nevoie mai mult ca oricând de unitate, solidaritate, coeziune și o abordare pragmatică, orientată spre acțiune și rezultate concrete (...) Provocările acestei pandemii au evidențiat o serie de vulnerabilități de ordin sanitar, social și economic. Acestea sunt o dovadă clară a necesitații consolidării rezilienței strategice a Uniunii, atât în plan intern, cât și în vecinătatea sa imediată (...) Acest premiu îmi reamintește de valoarea Uniunii Europene pentru statele membre, pentru cetățeni și pentru istoria acestui continent. Avem datoria de a consolida acest proiect, care rămâne singura opțiune viabilă pentru o Europă democratică, prosperă și stabilă. Ca oameni ai timpului nostru, avem datoria morală de a susține în continuare proiectul de pace și dezvoltare care este Uniunea Europeană". (discursul integral al președintelui îl puteți urmări aici)
Premiul, ce poartă numele împăratului fondator al Imperiului Carolingian supranumit "Părintele Europei", este cea mai importantă distincție acordată vreodată unui om politic român.
Preşedintele Iohannis este laureatul pentru anul 2020 al Premiului Internaţional „Carol cel Mare" al oraşului Aachen.
Din cauza pandemiei de COVID-19, ceremonia de decernare a premiului, iniţial programată pentru data de 21 mai 2020, a fost amânată. În cele din urmă, s-a stabilit să aibă loc luna aceasta.
Premiul internaţional "Carol cel Mare" al oraşului Aachen este conferit anual, din 1950, personalităţilor publice sau organizaţiilor care s-au remarcat prin implicarea deosebită în favoarea unităţii europene sau a cooperării între statele membre.
Pe lista laureaţilor se află părinţii fondatori ai Comunităţii Europene, arhitecţii Uniunii Europene moderne şi reprezentanţii mişcărilor democratice din Europa Centrală şi de Est.
Printre personalităţile marcante care au primit acest premiu se numără şi Winston Churchill, Henry Kissinger, Vaclav Havel, Jean-Claude Juncker, Angela Merkel, Donald Tusk, Herman Van Rompuy, Martin Schulz, Papa Francisc, Simone Veil, Regele Juan Carlos al Spaniei şi Papa Ioan Paul al II-lea, care a primit în 2004 singurul Premiu Extraordinar "Carol cel Mare" acordat până în prezent.
Ultimii doi laureaţi au fost preşedintele Franței, Emmanuel Macron, în 2018, şi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, în 2019.