Preşedintele Zelenski şi SUA salută revenirea Rusiei în acordul privind exportul cerealelor ucrainene

Foto: Volodimir Zelenski/ Facebook
Foto: Volodimir Zelenski/ Facebook
3 noiembrie 2022, 06:01

„Astăzi avem un rezultat diplomatic important pentru ţara noastră şi pentru întreaga lume: continuă implementarea iniţiativei pentru a export cereale„, s-a bucurat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic postat pe reţelele de socializare.

Preşedintele ucrainean a salutat eficienţa şi modul echitabil în care ONU şi Turcia, mediatori ai acordului, au acţionat pentru a găsi o soluţie cu Moscova.

Mai devreme în cursul zilei de miercuri, Moscova a anunţat că a primit „suficiente” garanţii scrise din partea Kievului pentru a-şi relua participarea la acordul privind exportul cerealelor, o revenire salutată de Statele Unite.

Solicitările Rusiei privind garanţii din partea Ucrainei „demonstrează atât eşecul agresiunii ruse, cât şi cât de puternici suntem atunci când rămânem uniţi”, a mai spus preşedintele ucrainean.

Statele Unite au salutat miercuri revenirea Rusiei la respectarea acordului privind export de cereale ucrainene şi au solicitat reînnoirea sa.

Este important ca acest acord să fie „nu doar reluat, ci şi reînnoit la sfârşitul acestei luni„, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price „Acest lucru va aduce şi mai multă (…) stabilitate pe această piaţă şi, mai ales, va exercita o presiune pentru a scădea preţurile” alimentelor în întreaga lume, a adăugat el.

Termenul limită al acordului este 19 noiembrie, aminteşte France Presse, citată de Agerpres.

 

Totodată, miercuri, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a lăudat activitatea de mediere a Turciei în acest dosar în timpul unei convorbiri cu ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu. Blinken a subliniat în special eforturile Ankarei de a „aminti Moscovei importanţa aderării continue la acordurile negociate sub egida ONU şi angajamentele sale de a sprijini securitatea alimentară globală”, se arată într-un comunicat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite