Preşedinţia sud-africană: Africa de Sud nu are niciun motiv să împiedice acostarea unui mega-iaht rus. Nu are nicio obligaţie legală să respecte sancţiunile impuse de SUA şi UE

Mega-iahtul „Nord” a cărui valoare este estimată la 500 de milioane de dolari ar fi proprietatea lui Aleksei Mordaşov
Mega-iahtul „Nord” a cărui valoare este estimată la 500 de milioane de dolari ar fi proprietatea lui Aleksei Mordaşov
27 octombrie 2022, 09:43

„Africa de Sud nu are nicio obligaţie legală să respecte sancţiunile impuse de SUA şi UE”, a declarat Vincent Magwenya în timpul unei conferinţe de presă.

În aplicarea acestor sancţiuni, mai multe autorităţi, în special spaniole, italiene, franceze şi fijiene au sechestrat iahturi care au legătură cu oligarhi ruşi, pentru a face presiune asupra lui Vladimir Putin şi anturajului său.

Mega-iahtul „Nord”, a cărui valoare este estimată la 500 de milioane de dolari, ar fi proprietatea lui Aleksei Mordaşov, un magnat al oţelului şi un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Mordaşov este vizat, la fel ca alţi oligarhi ruşi, de sancţiuni occidentale adoptate după invazia rusă în Ucraina.

Mega-iahtul „Nord” s-ar îndrepta spre Africa de Sud după ce a părăsit Hong Kong-ul săptămâna trecută, unde s-a aflat trei săptămâni.

Opoziţia sud-africană a avertizat miercuri că guvernul de la Pretoria se expune sancţiunilor dacă autorizează acest iaht să acosteze în apele sale teritoriale.

Primarul din Cape Town, Geordin Hill-Lewis, a scris guvernului pentru a-i cere să blocheze intrarea navei în apele teritoriale ale Africii de Sud. El a criticat miercuri o „abordare laxă faţă de cei care spală bani şi faţă de rackeţi”, dar şi pe „refractarii la sancţiuni”.

Africa de Sud, una dintre marile puteri ale continentului african, a adoptat o poziţie neutră de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, refuzând să se ralieze apelurilor occidentale de a condamna Moscova.

Africa de Sud „are datoria morală de a face ce poate pentru a protesta împotriva războiului injust, terorismului de stat şi încălcării flagrante a drepturilor omului”, a subliniat Geordin Hill-Lewis.

Mega-iahtul „Nord” ar putea ajunge în Africa de Sud pe 8 sau 9 noiembrie.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite