Presiune tot mai mare pe spitale și pe personalul medical, din cauza îmbolnăvirilor de Covid. În unele unități deja s-au ocupat toate paturile ATI

28 ianuarie 2022, 19:49

Judeţul Cluj conduce topul infectărilor: sunt aproape 19 cazuri la mia de locuitori. Dar în municipiul Cluj-Napoca sunt aproape 25 la mie. Iar cifrele se văd şi la spitale, unde este cea mai mare rată de ocupare a paturilor din ţară. Se apropie de 70 la sută. La 75 la sută, şcolile vor trece la cursuri online.

TASNÁDI SZILÁRD, prefectul județului Cluj: Cazurile cresc alarmant, avem o creștere de 1 la mia de locuitori în ultimele zile, în medie, de la o zi la alta.

La Spitalul de Boli Infecțioase, nu mai este niciun loc liber la Terapie Intensivă. Dintre cei de la ATI, doar unul este vaccinat.

Dr. IRINA FILIPESCU, purtător de cuvânt, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj: De când a început să crească numărul de cazuri, nu au fost situații în care să raportăm locuri libere la Terapie Intensivă.

Nici la Spitalul de Pneumoftiziologie nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă. Aici medicii fac cu greu faţă valului de bolnavi, pentru că sunt şi cadre medicale cu Covid, în izolare.

Dr. VASILE MUREȘAN, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”: Majoritatea pacienților, cam peste 80 la sută, sunt nevaccinați, însă problema prioritară este: cam 10 la sută dintre angajații noștri s-au îmbolnăvit în ultimele 2-3 săptămâni.

Şi în judeţul Suceava, aproape 60 la sută din paturile Covid sunt deja ocupate.

GABRIELA BĂNCILĂ, purtător de cuvânt DSP Suceava: De la începutul lunii s-au îmbolnăvit peste 10.000 de persoane, dintre care 1.500 sunt copii.

Toate cele 14 locuri de la ATI Covid sunt ocupate în spitalul judeţean. Se vor adăuga patru paturi suplimentare, până la numărul maxim din planul de rezilienţă.

Dr. DAN TEODOROVICI, purtător de cuvânt, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan” Suceava: Probabil că va trebui să trimitem și în alte județe. S-a dublat numărul de cazuri față de săptămâna trecută.

ALEXANDRU RAFILA ministrul Sănătăţii: La ATI suntem sub 40 la sută rată de ocupare a paturilor, sunt județe care, prin caracteristicile locale, au număr mai mic de paturi de terapie Intensivă și acolo avem probleme.

Dr. ADRIAN MARINESCU director medical, Institutul „Matei Balş”: În condițiile în care am avea o explozie de cazuri, evident că se vor selecta și cei care au chiar și forme critice. La Terapie Intensivă, fiind un număr mic de paturi, avem doar câteva libere și destul de greu să se elibereze. Avem poate mai mult de 30 de internări în fiecare zi.

În toată ţara, sunt internaţi aproape 8.400 de bolnavi de Covid. 773 sunt la ATI, cei mai mulţi – nevaccinaţi.

Aproape 163 de mii de infectări au fost depistate în România într-o singură săptămână. Aproape 100.000, doar în trei zile. Iar în carantină sunt peste 93 de mii de potenţial infectaţi. Aşa că autorităţile se aşteaptă la o creștere spectaculoasă a numărului de cazuri noi. Am putea avea şi peste 40.000 pe zi, săptămâna viitoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite