Prima condamnare în scandalul de corupţie din jurul Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020. Fostul preşedinte al unei societăţi japoneze a primit o pedeapsă de închisoare cu suspendare

Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt programate în perioada 24 iulie - 9 august
Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt programate în perioada 24 iulie - 9 august
21 aprilie 2023, 11:17

Scandalul a izbucnit în vara trecută în Japonia, la an de la Jocurilor Olimpice 2020, care s-au desfăşurat în cele din urmă în 2021 şi aproape în totalitate cu porţile închise din cauza pandemiei de Covid-19.

Numeroase companii din ţară au fost implicate în cazuri de corupţie, care au condus chiar la compromiterea candidaturii oraşului Sapporo la organizarea JO de iarnă din 2030.

Fostul preşedinte al Aoki Holdings, Hironori Aoki (84 ani), a fost condamnat vineri la 30 de luni de închisoare cu suspendare, a declarat un purtător de cuvânt al tribunalului din Tokyo.

El a fost găsit vinovat de dare de mită pentru a asigura firmei sale, o reţea de magazine pentru costume bărbăteşti, să devină partener oficial al Jocurilor Olimpice 2020. El a pledat vinovat în luna decembrie.

Procurorii anchetează, totodată, suspiciunile de corupţie legate de JO de la Tokyo şi în cazul unui alt fost responsabil, Haruyuki Takahashi, acuzat că ar fi primit echivalentul a câteva sute de mii de euro drept mită, în special pentru acordarea unor contracte publicitare.

Procurorii japonezi au mai anunţat deschiderea unei proceduri judiciare împotriva uneia dintre cele mai mari agenţii publicitare din ţară, Dentsu, şi a altor cinci companii bănuite de practici anticoncurenţiale în cadrul organizării Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020.

Preşedintele Dentsu, Hiroshi Igarashi, şi-a recunoscut deja faptele în faţa procurorilor, conform presei locale.

Agenţiile de publicitate Hakuhodo şi Tokyu sunt, de asemenea, anchetate, precum şi firmele Same Two, Cerespo şi Fuji Creative Corp, active în sectorul organizării de evenimente, şi alte şapte persoane a căror implicare nu a fost precizată.

Un alt fost preşedinte al unei agenţii de publicitate a recunoscut şi el, recent, că a oferit mită unui responsabil al Comitetului de organizare Tokyo 2020, pentru a obţine un contract legat de acest eveniment. Declaraţiile sale în faţa unui tribunal din Tokyo au intervenit în timp ce o anchetă privind apeluri de oferte trucate în legătură cu Jocurile din capitala niponă ia amploare.

Procurorii îl acuză pe Shinichi Ueno, fost preşedinte al ADK, a treia cea mai importantă agenţie de publicitate din Japonia, că ar fi plătit 14 milioane de yeni (98.000 de euro) lui Haruyuki Takahashi, în schimbul unui contract de sponsorizare pentru grupul său.

Conform procurorilor, Ueno (69 ani) era în 2018 „disperat” că agenţia sa nu a câştigat niciun contract legat de Jocuri şi ar fi apelat la Takahashi să-l ajute.

De asemenea, Takahashi este acuzat că ar fi primit 1,4 milioane de euro mită din partea mai multor companii, în special pentru atribuirea de contracte publicitare.

Acest amplu scandal a afectat candidatura oraşului Sapporo (nordul Japoniei) la Jocurile Olimpice de iarnă din 2030. Sapporo a întrerupt evenimentele promoţionale şi prevede un sondaj în rândul populaţiei pentru evaluarea candidaturii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite