Conferinţa privind securitatea Mării Negre. Aurescu: Victoria va arăta așa cum o va defini Ucraina. Kuleba: Crimeea este parte integrantă a Ucrainei și va rămâne așa

13 aprilie 2023, 06:26

Declarații de presă la sediul MAE după trilaterala România – Republica Moldova – Ucraina. La trilaterală au participat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, adjuncta ministrului ucrainean de Externe, Emine Dzhaparova, ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, şi ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi.

“Nici Ucraina, nici Republica Moldova nu sunt singure, dimpotrivă suntem solidari, răspundem concret, răspundem concertat, coordonat, atât individual, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, iar România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Republica Moldova atât timp cât va fi necesar”, a spus Aurescu. Ministrul de Externe a subliniat că România, ca pilon de stabilitate şi ca furnizor de securitate în regiune, va continua cu responsabilitate să asigure acest rol în sprijinul statelor care sunt vulnerabile în regiune la presiunile Rusiei.

____________________________________________________

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu: Bucureştiul devine din nou capitala internaţională a diplomaţiei prin organizarea primei Conferinţe privind securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea şi a unei noi reuniuni a Trilateralei România – Republica Moldova – Ucraina.

„Îmi face o deosebită plăcere să găzduiesc, astăzi, la Bucureşti, două evenimente de importanţă deosebită. Este vorba despre Conferinţa privind securitatea Mării Negre, prima de acest fel organizată sub egida Platformei Internaţionale Crimeea împreună cu Ucraina, cu Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina, Ministerul Apărării din România şi Ministerul Apărării din Ucraina, precum şi a doua sesiune a Trilateralei dintre România – Republica Moldova şi Ucraina, după cea pe care am organizat-o anul trecut la Odessa în luna septembrie. Ambele reuniunii reprezintă evenimente de importanţă deosebită pentru România, pentru Bucureşti, care iarăşi devine, după reuniunile pe care le-am găzduit în noiembrie anul trecut – reuniunea liderilor de la Munchen şi reuniunea ministerială NATO -, capitala internaţională a diplomaţiei”, a spus Aurescu, înainte de a participa la prima Conferinţă privind securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

• România condamnă cu fermitate atrocitățile comise de Rusia în Ucraina și reiterează faptul că toți cei responsabili pentru crime trebuie pedepsiți.

• Victoria va arăta așa cum o va defini Ucraina

• Rusia și extins controlul inclusiv în apele teritoriale

• Voi sprijini integrarea în UE a Ucrainei

• România va lucra alături de aliații NATO

• Eforturile trebuie dublate pentru a combate dezinformarea promovată de Federația Rusă

• Susținerea pentru consolidarea securității Ucrainei și a Republicii Moldova reprezintă o contribuție directă a Guvernului și cetățenilor României.

Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba: Grăbim pregătirea pentru contraofensiva ucraineană, ieri am fost devastați în legătură cu clipurile oribile care au ieșit la suprafață

• Crimeea este parte integrantă a Ucrainei și va rămâne așa

• Trăim vremuri suprarealiste în Europa, vremurile întunecate aduc la suprafață oameni puternici

• Cu toții vrem ca Marea Neagră să fie o zonă de pace, nu una de război

• E momentul să transformăm Marea Neagră ce a devenit Marea Baltică, o mare NATO

• Mulțumesc poporului român că a îmbrățișat poporul ucrainean cu atâta căldură

• Mulțumesc și pentru rutele comerciale

• Vom opri planurile malițioase ale Rusiei de a destabiliza securitatea în zonă

• Astăzi este prima aniversare a scufundării crucișătorului Moskva

• Acest război nu a început anul trecut, a început acum 9 ani, nu vrem doar pace, ci o pace durabilă și justă, o pace nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Europa și pentru glob în general

• Cerem demilitarizarea Mării Negre

În timp ce Occidentul nu a avut nicio strategie consistentă legată de Marea Neagră, Rusia a avut mereu una – agresivă, revanşardă, a declarat  ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

„De fiecare când auzim că oricine, de oriunde din lume, spune că Crimeea este oarecum specială şi nu ar trebui să revină din nou Ucrainei, trebuie să spunem că Ucraina respinge categoric acest lucru. Nu există nicio diferenţă între Simferopol, Doneţk, Lugansk, Herson sau orice alt oraş ucrainean. Trebuie să fim şi vom fi din nou Ucraina întreagă”, a spus şeful diplomaţiei de la Kiev.

El a afirmat că „mulţi dintre noi am crezut că secolul XXI va fi unul al păcii, dezvoltării şi cooperării”.

„Din nefericire, Rusia a mers în direcţia opusă, în secolul al XIX-lea, al competiţiilor coloniale”, a adăugat Kuleba.

„Marea Neagră este esenţială pentru ca întreaga Europă să fie un loc al păcii”, a arătat Dmitro Kuleba.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov: În urmă cu mai bine de 400 de zile, Rusia a început o invazie pe scară largă, care a forțat mii de oameni să-și părăsească casele.

• Reîncepem să reconsiderăm conceptele de securitate regională

• Vizăm reîntoacerea statului d edrept, nu statului de forță

Problemele de securitate din Marea Neagră nu sunt doar o chestiune regională, ci au aspect global, a declarat, joi, adjuncta ministrului ucrainean de Externe, Emine Dzhaparova, la Conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

Ea a spus că, odată cu evenimentul de la Bucureşti, arhitectura Platformei Crimeea „este completă”.

Oficialul ucrainean a adăugat că se aşteaptă ca la discuţii să ia parte nu doar ţările din regiunea Mării Negre, care sunt „firesc îngrijorate de provocările de securitate cu care ne confruntăm”.

„Credem că problemele de securitate din Marea Neagră nu sunt doar o chestiune regională, ci au aspect global. Şi există o lecţie învăţată din cazul Crimeea, care a dus la un război mai mare, pe 24 februarie (2022 – n.r.): atunci când răul nu este oprit, acesta se amplifică”, a mai spus Dzhaparova.

Autorităţile ucrainene, a subliniat ea, au tras un semnal de alarmă „în 2014, când Crimeea a devenit bază militară a Rusiei şi când Marea Neagră şi Marea Azov au devenit practic lacuri ale Federaţiei Ruse, când Rusia a început să blocheze vasele comerciale care veneau din porturile ucrainene din 2017”.

Participanții la conferință au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor agresiunii ruse în Ucraina.

–––––––––––––––––––-

Organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale din România, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării din Ucraina, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei, conferinţa este primul eveniment de asemenea amploare dedicat Mării Negre co-organizat de cele două ţări, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.


Bogdan Aurescu va găzdui, tot astăzi, a doua reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova la nivel de ministere de Externe, care va fi axată pe teme de securitate şi va beneficia de participarea miniştrilor Apărării din cele trei state.

La reuniune vor mai lua parte ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, şi primul adjunct al ministrului de Externe al Ucrainei, Emine Dzapharova.

Ministrul Dmytro Kuleba nu mai poate efectua deplasarea la Bucureşti, din cauza evoluţiilor de ultimă oră legate de cursul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă, urmând să participe la conferinţă prin VTC, a informat MAE.

Într-o convorbire telefonică avută aseară cu omologul său român, șeful diplomației de la Kiev a prezentat informațiile recente privind seria de crime de război și de atrocități comise de forțele ruse împotriva militarilor ucraineni, inclusiv descoperirea recentă a cazurilor de execuții a prizonierilor de război ucraineni.

***

Prima Conferinţă privind securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea reprezintă o ocazie importantă de evaluare a impactului multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei şi îşi propune să dezbată, împreună cu statele din regiune şi partenerii internaţionali, soluţii pentru securizarea regiunii Mării Negre.

De asemenea, evenimentul urmăreşte identificarea de soluţii pentru intensificarea cooperării practice în domeniul securităţii între statele riverane Mării Negre. Aspecte legate de războiul informaţional şi atacurile cibernetice vor fi, de asemenea, abordate prioritar, arată Ministerul român de Externe.

La reuniune vor participa miniştri de Externe şi ai Apărării, şefi de instituţii internaţionale, oficiali guvernamentali şi experţi independenţi implicaţi în Platforma Internaţională Crimeea.

Vor fi prezente delegaţii străine din peste 20 de state şi organizaţii internaţionale, la nivel de ministru, secretar de stat sau alţi înalţi oficiali – Ucraina, Republica Moldova, Germania, Franţa, Lituania, Letonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Muntenegru, R. Macedonia de Nord, Georgia, NATO (secretarul general adjunct), Consiliul Europei (secretarul general), Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM (secretarul general).

De asemenea, miniştri de Externe şi reprezentanţi de înalt nivel din alte şapte ţări şi organizaţii internaţionale vor interveni online – Suedia, Grecia, Spania, Japonia, Australia, Guatemala, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa – OSCE (secretarul general). O serie de delegaţii străine vor fi reprezentate prin ambasadele lor de la Bucureşti.

În total, peste 250 de reprezentanţi din 30 de ţări vor participa la conferinţă.

Evenimentul are loc în cadrul Platformei internaționale pentru Crimeea, creată în 2021 la Kiev, la inițiativa președintelui Volodimir Zelenki.

***

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va deschide, împreună cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba (prin VTC), alături de ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, respectiv ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, lucrările conferinţei.

Bogdan Aurescu, împreună cu miniştrii Apărării din România şi Ucraina, şi ministrul adjunct de Externe Emine Dzapharova, alături de secretarul general adjunct al NATO şi ministrul de Externe din Republica Moldova, vor participa la ultimul panel al conferinţei care va aborda tema „Configuraţia viitoare. Care este viitorul securităţii regionale în regiunile Mării Negre şi Mării Azov? Către o strategie euroatlantică pentru o regiune stabilă, sigură şi prosperă a Mării Negre”.

În cadrul intervenţiilor sale, Aurescu va prezenta eforturile deosebite depuse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, precum şi pentru partenerii cei mai afectaţi de deteriorarea situaţiei de securitate în regiune şi de presiunile Rusiei, în primul rând Republica Moldova. Totodată, va pleda pentru un angajament strategic, coordonat şi consecvent al aliaţilor din comunitatea transatlantică în regiunea Mării Negre şi în sprijinul statelor din zonă, având în vedere importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea regională şi euroatlantică, precum şi mizele pentru ordinea internaţională bazată pe reguli. De asemenea, ministrul va arăta rolul-cheie jucat de România în ecuaţia regională de securitate şi se va referi la importanţa cooperării şi menţinerii unităţii transatlantice în gestionarea efectelor agresiunii ruse la adresa Ucrainei, precizează MAE.

În cadrul dezbaterilor din marja Conferinţei privind securitatea Mării Negre va fi subliniată, totodată, perspectiva de integrare europeană şi euroatlantică a partenerilor din regiune şi avansarea oportunităţilor de dezvoltare economică şi conectare a regiunii cu spaţiul UE şi NATO, promovarea şi apărarea valorilor democratice, a statului de drept şi urmărirea consecventă a soluţionării conflictelor prelungite din regiune.

Aurescu va aborda şi modalităţi de consolidare a descurajării şi apărării, a securităţii infrastructurii critice şi a rezilienţei, măsuri pentru consolidarea securităţii regionale energetice şi alimentare, precum şi a legăturilor economice în regiunea Mării Negre. Se va raporta, astfel, la viitorul securităţii în regiune, evidenţiind prioritatea României de a transforma Marea Neagră într-o regiune de pace şi prosperitate.

***

Agenda Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova va include dezbateri privind situaţia de securitate din regiune, presiunile exercitate de Rusia împotriva Republicii Moldova, sprijinul NATO şi al UE pentru Ucraina şi Republica Moldova. De asemenea, discuţiile în acest format vor fi centrate şi pe consolidarea cooperării trilaterale în domeniul consolidării capacităţilor de apărare ale celor două state vecine şi a rezilienţei acestora. La finalul acestei reuniuni trilaterale în format Externe – Apărare va fi adoptată o Declaraţie comună care va sublinia principalele elemente ale agendei discuţiilor şi a angajamentului celor trei state pentru dezvoltarea cooperării trilaterale.

***

Conform MAE, desfăşurarea la Bucureşti a acestor evenimente este o dovadă a rolului-cheie jucat de România în ecuaţia regională de securitate, marcată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei şi de ameninţările multiple, convenţionale şi hibride, cu care se confruntă regiunea Mării Negre.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite