Prima femeie aleasă să conducă un guvern în Suedia, obligată să demisioneze chiar în ziua alegerii, după plecarea ecologiștilor din executiv

Magdalena Andersson
Magdalena Andersson
24 noiembrie 2021, 21:03

„Există o regulă constituţională potrivit căreia un guvern de coaliţie demisionează atunci când un partid îl părăseşte. Nu doresc să conduc un guvern a cărui legitimitate este pusă la îndoială”, a declarat Magdalena Andersson într-o conferinţă de presă, spunând că speră că va fi realeasă printr-un vot ulterior.

„I-am cerut preşedintelui Parlamentului să mă elibereze de responsabilităţile de prim-ministru. Sunt pregătită să fiu premier într-un guvern monocolor social-democrat”, a explicat ea.

Verzii au decis să iasă din coaliţie după ce Parlamentul a respins proiectul de buget în favoarea celui alternativ înaintat de trei partide de dreapta, din opoziţie.

Este prima dată când legislativul de la Stockholm a aprobat un buget negociat „cu un partid de extremă dreapta”, a declarat Per Bolund, unul din cei doi lideri ai Verzilor, referindu-se la partidul Democraţii Suediei.

Magdalena Andersson devenise miercuri prima femeie aleasă să conducă un guvern în Suedia, dar mandatul său s-a dovedit mai scurt decât al oricărui predecesor.

Preşedintele Parlamentului urmează să decidă următorul pas în procesul de formare a unui nou guvern.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite