Prima Frică Mondială. Un concert de Dan Dediu: muzică clasică inspirată de pandemie
12 Iulie 2021, 16:42 (actualizat 12 Iulie 2021, 17:09)
(actualizat 12 Iulie 2021, 17:09) | Știrile TVR

Pandemia devine sursă de inspiraţie în muzică. Dan Dediu a compus un concert pentru flaut şi orchestră, intitulat World's First Fear - Prima Frică Mondială. Muzica s-a auzit în premieră pe scena sălii Radio, cu Ion-Bogdan Ştefănescu solist.

Scrisă în şapte părţi, compoziţia lui Dan Dediu se vrea o meditație muzicală asupra mentalului omenirii de azi. Pandemia ne-a făcut pe toți să reflectăm asupra vieților noastre.

Concertul are o serie de teme dominante. De la sunetul salvării şi până la muzică psiheledică.

Iar cele șapte părți ale compoziției pot fi văzute ca episoade ale unui serial TV, în care temele muzicale sunt „roluri".

În cazul concertului Prima Frică Mondială, a contat mult prietenia dintre compozitor şi instrumentist.

Flautul lui Ion - Bogdan Ştefănescu  e unul de poveste: a fost realizat din de aur de 18k, de compania japoneză Muramatsu.

Că să-și aleagă istrumentul, Ion - Bogdan Ştefănescu a mers la la Tokyo, în urmă cu 10 ani, și a dat  o adevărată probă.

Timp de 10 ani flautul n-a avut nevoie de reparaţii. Anul trecut a ajuns totuși în service, la fabrică, pentru unele verificări.

Pandemia a întârziat readucerea instrumentului în țară. Dar acum, cu ocazia premierei de la Sala Radio, Ion-Bogdan Ştefănescu l-a făcut să sune în toată plinătatea lui.