"Prima mea impresie după ce am lucrat cu piloţii români de F-16 aici la Borcea e că sunt fenomenali". Statele Unite au trimis avioane de vânătoare F-15 în mai multe baze aeriene din Grecia, Bulgaria și România
28 Octombrie 2021, 21:01 | Știrile TVR

Misiunea SUA a făcut parte dintr-un amplu exercițiu internațional, menit să testeze capacitatea de reacție în cazul unor crize. Piloții americani s-au antrenat timp de două săptămâni cu colegii lor din flancul sudic și estic al NATO.

În România, exercițiul Castle Forge s-a desfășurat în Baza aeriană 86 Borcea. Americanii au trimis aici mai multe aparate F-15.

Piloții americani și cei români s-au antrenat împreună mai bine de o săptămână.

Mr. JEREMY "SPLASH" LUTES, pilot de F-15: "Prima mea impresie după ce am lucrat cu piloţii români de F-16 aici la Borcea e că sunt fenomenali. Profesionalismul lor şi capacităţile sunt deosebite. Am simulat tot felul de misiuni şi antrenamentul a fost excelent."

Piloții români de F-16 au simulat inclusiv lupte aeriene cu mult mai puternicele avioane F-15.

Lt. Col. Adrian "Sel" Selejan, pilot de F-16: "Exerciţiile multinaţionale de acest fel sunt foarte importante pentru că întăresc parteneriatul dintre SUA şi România. De asemenea, întăresc securitatea flancului estic al NATO."

Piloții americani au avut ocazia să se antreneze și cu canadienii din baza Mihail Kogălniceanu.

Mai multe aparate CF-18 ale Forțelor Regale Canadiene sunt la Constanța, pentru a participa la misiunile de poliție aeriană alături de români. NATO a început să trimită constant sprijin aerian în regiune, după ce Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea.