Primari fără mandate, după o lună de la câștigarea alegerilor
23 Octombrie 2020, 20:54

La aproape o lună de la alegeri, Capitala, dar și alte orașe din țară sunt într-o zonă gri a responsabilităților. Primarii aleși nu își pot prelua mandatele, pentru că diverse contestații în justiție le împiedică învestirea. Nicușor Dan și Dominic Fritz acuză că metoda e brevetată de adversarii politici, în dauna intereselor cetățenilor. Între timp, deși a pierdut alegerile, Gabriela Firea se fotografiază în biroul de primar general și își anunță fanii, cu un joc de cuvinte în engleză, că e încă acolo, tare... ca oțelul.

În loc să trimită invitații la ceremonia de învestire în funcția de primar general al Capitalei, Nicușor Dan a chemat jurnaliștii la o conferință de presă. Nu în biroul de primar, în care nu are încă acces, ci pe trotuar, ca să anunțe că nu poate intra în pâine din cauza celor 52 de contestații în justiție.

Nicușor Dan subliniază că în toată această perioadă, responsabilitatea pentru problemele Bucureștiului îi aparține Gabrielei Firea. Care a și contracarat imediat, cu o poză pe Facebook, în biroul de primar. „Încă sunt aici, la muncă. Tare ca oțelul și îmi place”, a anunțat Firea în engleză, plasând și un emotion cu inimioară.

Ceremonia de învestire a noului primar al Timișoarei, Dominic Fritz, era programată azi. Nu a mai avut loc, pentru că și el s-a ales cu 3 contestații în justiție.

Tergiversarile cu plângeri în justiție au devenit posibile după adoptarea Codului Administrativ, care a trecut validarea mandatelor primarilor în responsabilitatea instanțelor.