Primăria Hunedoara a depus cele mai multe proiecte din ţară, în Programul 'Anghel Saligny'
17 Noiembrie 2021, 10:16 (actualizat 17 Noiembrie 2021, 10:24)
(actualizat 17 Noiembrie 2021, 10:24) | Știrile TVR

Primăria Hunedoara a depus 76 de proiecte prin care doreşte să obţină finanţare în cadrul Programului "Anghel Saligny", fapt ce plasează municipalitatea în fruntea clasamentului unităţilor administrativ-teritoriale din România, ca număr de iniţiative edilitare întocmite.

Valoarea totală estimativă a proiectelor de investiţii publice propuse la finanţare de autorităţile locale se ridică la peste 51,54 milioane lei.

Dintre cele 76 de proiecte depuse de Primăria Hunedoara, 75 au ca obiectiv reabilitarea şi modernizarea a tot atâtea străzi din oraş. Cel de-al 76-lea proiect se referă la extinderea reţelei de apă şi canalizare pe Aleea Tineretului, o zonă care nu a fost cuprinsă în master-planul de investiţii al operatorului regional de apă ApaProd Hunedoara.

"Într-un timp record, am reuşit să întocmim şi să depunem documentaţia pentru 76 de proiecte. A fost un efort din partea multor angajaţi ai Primăriei, cărora le mulţumesc pentru celeritate, profesionalism şi pentru orele suplimentare lucrate, astfel încât să ne putem încadra în termenul-limită de depunere. Este o surpriză şi pentru mine faptul că am depăşit, ca număr de proiecte, oraşele mari din ţară, inclusiv Bucureştiul. Acum nu ne rămâne decât să insistăm ca Guvernul să şi finanţeze toate cele 76 de proiecte, deoarece nevoile hunedorenilor sunt la fel de importante ca ale devenilor, bucureştenilor, clujenilor sau timişorenilor", a declarat, miercuri, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Pe de altă parte, edilul local a precizat că nu este de acord ca municipiile reşedinţă de judeţ să primească mai mulţi bani pentru proiectele de investiţii depuse, comparativ cu alte municipii, apreciind că în acest mod se produce "o discriminare" la nivelul administraţiilor locale.

"Este o discriminare să limitezi finanţările la 10 milioane de lei pentru municipii, iar reşedinţelor de judeţ să le acorzi finanţări de până la 43 de milioane de lei, aşa cum s-a anunţat că ar urma să se întâmple prin intermediul acestui program", a explicat primarul municipiului Hunedoara.

Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei a publicat lista de proiecte depuse în cadrul Programului "Anghel Saligny", sesiunea de depuneri având loc între 23 septembrie şi 8 noiembrie.

În clasamentul numărului de proiecte, Hunedoara este urmată de municipiul Sfântu Gheorghe, cu 47 de proiecte, şi de Primăria Bucureşti, cu 38 de proiecte pentru care se solicită finanţare.

Comunele, oraşele şi consiliile judeţene din România au depus, în total, 7.545 de proiecte cu o valoare totală de 137 de miliarde de lei, sumă aproape triplă faţă de bugetul Programului amintit, de 50 de miliarde lei.

 

 

 

sursa agerpres