Primarii au cerut premierului fonduri pentru noul an școlar, termoficare și majorarea salariilor funcționarilor. Aplicarea taxelor locale din noul Cod Fiscal, amânată cu un an

29 august 2022, 20:02

Primarul oraşului Cugir, Adrian Teban: Aceste fonduri le avem doar pentru primul semestru și am cerut premierului să găsim soluții pentru fonduri și pentru semestrul al doilea pentru materialele școlare și pentru utilități.

Potrivit unui comunicat, premierul i-a informat pe primari că la recenta rectificare bugetară autoritățile locale au primit peste 2 miliarde de lei pentru programele din învățământ, sănătate publică și furnizarea energiei în sistem centralizat. Dintre aceștia, 300 000 de lei au fost alocați pentru burse, iar primarii au fost asigurați că la rectificarea din octombrie suma va fi suplimentată.

În schimb ministrul Educației, prezent la discuții, a fost criticat de reprezentanții primarilor.

Emil Drăghici, primar, Vulcana-Băi, judeţul Dâmboviţa: Asupra afirmației mele ca ministrul Educației a dat dovadă de o aroganță, mi-am menținut-o și în fața domnului ministru pentru că până acum nu s-a realizat o consultare. Ne-a promis că ne vă da proiectul legii educației preuniversitare la consultare înainte că ea să fie adoptata în Guvern.

Citește și: Sorin Cîmpeanu, la TVR Info despre acuzațiile că este ”arogant”: Îmi pare rău că poate fi perceput în acest fel, este doar o determinare pentru a face acele lucruri care sunt necesare

Edilii au cerut și majorarea salariilor funcționarilor locali. Venitul angajaților din primarii, inclusiv al muncitorilor, depinde de indemnizația viceprimarului, au explicat ei.

Dan Cârlan, președinte al Corpului profesional al secretarilor generali ai comunelor din România: Într-o comuna de rang 3, sub 3000 de locuitori salariul minim pe care-l poți acorda lui Dorel nu poate cobori sub 88 la suta din indemnizația viceprimarului din comuna.  Rămân 3215 lei venit net al lui Dorel.

Premierul a continuat discuțiile după-amiaza cu președinții Consiliilor Județene și primarii muncipiilor, care au ridicat probleme asemănătoare.

Termoficarea a fost tema centralpă în discuții.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca: Unu, căldură la iarna, cea mai importanta temă. este nevoie de 600 milione de euro până în ianuarie, care să acopere datoriile restante, cheltuielile cu avansul, subvenția la energie termică. O parte din acești bani sperăm să-i obținem de la Guvern.

Mihai Chirică, primarul municipiului Iaşi: Primul pas trebuie să-l facem noi. Eliminarea risipei măcar cu 15 la sută prin mai bună administrare a surselor de energie care sunt la îndemâna noastră.

Primarii spun că au reușit să obțină o amânare cu un an a aplicării taxelor locale din noul Cod Fiscal, pentru că administrațiile locale nu dispun deocamdată de mijloace tehnice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite