Primarul Capitalei, Nicușor Dan: Bucureștenii nu vor fi amendați înainte să li se ofere ocazia să își microcipeze și sterilizeze câinii

Nicușor Dan
Nicușor Dan
30 ianuarie 2023, 14:49

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Ne confruntăm zilele astea cu o provocare nouă, avem un val de câini care încep să fie abandonați de proprietari, foarte probabil speriați de eventualele amenzi pe care autoritățile ar putea să le dea pentru faptul că nu i-au microcipat și nu i-au sterilizat până în acest moment.

Primarul Capitalei spune că sunt mii de documente pe care Corpul de Control trebuie să le verifice, dar capturarea câinilor de pe domeniul public nu se întrerupe. Și niciodată nu s-a întrerupt, susține Nicușor Dan. El vorbește însă și despre câinii lăsaţi să iasă de pe proprietăţi și despre cei care se inmulţesc necontrolat. Până se găsesc soluțiile, legea pe străzi o fac toți acești câini. Aproape de locul în care a fost sfâșiată Ana Oroș Daraban acum 9 zile, camerele de supraveghere au surprins noaptea trecută 13 câini.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Liberi pe străzi probabil sunt câteva zeci, ei sunt capturați când sunt sesizări, în curți sunt 100.000.

152 de câini, atât a ridicat ASPA de pe 3 până pe 20 ianuarie, din tot Bucureștiul. Doar de la Lacul Morii, 36 de câini au fost capturați de pe 21 ianuarie, ziua în care Ana Oroș Daraban și-a pierdut viața, și până pe 25 ianuarie.

ASPA are 14 oameni angajaţi să prindă maidanezi din toată Capitala.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Ar trebui să fie cel puțin 20, așa cum este organigrama.

Soluția găsită? Buget mai mare pentru sterilizare și microcipare gratuite. Proprietarii de câini care vor refuza vor fi sancționați.

ANCA TOMESCU, președinte Animal Society: Mi se pare o decizie absolut bună. În sfârşit, cineva care a înţeles că nu trebuie să amendezi înainte de a-i oferi posibilitatea omului să îşi sterilizeze animalul. Da, ar trebui amendaţi cei care refuză să îşi sterilizeze animalul. Nu ai niciun motiv să nu respecţi legea.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 6, cei care fac cercetări în cazul morții Anei Oroș Daraban au început audierile în acest dosar.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Nicușor Dan a declarat că provocarea nouă a administrației publice este dată de „câinii care încep să fie abandonați de proprietari, probabil speriați că nu și-au sterilizat animalele. Bucureștenii nu vor fi amendați înainte să li se ofere ocazia să își microcipeze și sterilizeze câinii”.


Din punctul său de vedere, la această oră sunt trei probleme legate de câinii maidanezi din Capitală:

– Câinii fără stăpân „colectați de ani de zile de către ASPA și de către structurile din sectoarele 1 și 5. Raportul Corpului de Control ne va spune dacă își fac treaba”
– Câinii de pe proprietăți lăsați liberi
„Problema cea mai mare – a înmulțirilor necontrolate a câinilor fără stăpân”

Soluția ar fi cea aplicată în țările occidentale, a spus primarul general al Capitalei: Să microocipăm și să sterilizăm câinii cu stăpân din București și din Ilfov. Voi propune o sumă consistentă pentru microcipare si sterilizare, ca și pentru lărgirea adăposturilor. Nu vom amenda decat pe proprietarii care se opun acestei obligații legale”.

O altă măsură ar fi „să controlăm și să nu mai tolerăm acele proprietăți, curți, firme, care au câini și care îi lasă să iasă în zona publică. Aici trebuie o acțiune sistematică din partea poliției locale a sectoarelor și a poliției județului Ilfov”.

Nicușor Dan a mai adăugat că este în curs o anchetă a Corpului de Control a Primăriei și o alta, a Parchetului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite